Πιερία Πιο Ψηλά

Και κουτσουρεμένες και με διετή καθυστέρηση oι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό

Και κουτσουρεμένες και με διετή καθυστέρηση oι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό

Καταχειροκροτούμενος από τους … υπουργούς του, στο Υπουργικό Συμβούλιο (πρώτη φορά το είδαμε αυτό !!!)  ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την, με δυο χρόνια καθυστέρηση, αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586€ που είναι σήμερα στα 650€.

Και λέω με δυο χρόνια καθυστέρηση η αύξηση αυτή είναι η εφαρμογή του νόμου Ν.4172/2013 (κυβέρνηση Σαμαρά), έναν νόμο που όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε στη Βουλή, αλλά τον κατήγγειλε με κραυγές, βαφτίζοντας τον ως νόμο «γαλέρα» που δημιουργεί εργασιακό μεσαίωνα …

Η εφαρμογή του νόμου έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει από τη 1/1/2017 σύμφωνα με το άρθρο 103 του ίδιου νόμου όπως ήταν προγραμματισμένο, καθώς η έξοδος της χώρας από τον κύκλο των δημοσιονομικών δεσμεύσεων θα είχε συντελεστεί πολύ νωρίτερα.

Η πρόχειρη ανάγνωση της «αύξησης» του κατωτάτου μισθού, δείχνει ότι ο εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης θα εισπράττει 54 € παραπάνω το μήνα (μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών). Ενώ αξίζει να σημειωθεί οτι αντίστοιχα ο εργοδότης του θα πληρώσει, στην καλύτερη περίπτωση, 80€ επιπλέον το μήνα καθώς αυξάνονται ταυτόχρονα και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Με μία πιο προσεκτική ματιά όμως, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η αλήθεια είναι πιο πικρή …

Επειδή αρκετοί εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο, θα μπουν στο καθεστώς της παρακράτησης φόρου, κάτι που ασφαλώς δε συνέβαινε μέχρι τώρα, και σύντομα με την μείωση του αφορολόγητου, θα υφίστανται και νέα φοροαφαίμαξη …

Με απλά μαθηματικά 650€ (νέος κατώτατος) μείων 586€ (μέχρι τώρα κατώτατος) δεν κάνουν = 64€ (που υποτίθεται ότι είναι  η  πραγματική αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος) αλλά το καθαρό ποσό που θα μένει στην τσέπη του εργαζόμενου θα είναι κάτι λιγότερο από 30€ ή 1€ την ημέρα!

Τα υπόλοιπα ποσά της «αύξησης» που επιβαρύνουν εργαζόμενο και εργοδότη, θα πηγαίνουν στο κράτος (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές) για να συνεχίζει να χτίζει τον κομματικό στρατό κάνοντας νέες προσλήψεις και να δίνει bonus στους “Καρανίκες”!

Με αλλαγή του μείγματος πολιτικής, με μείωση φόρων και εισφορών ώστε να αυξηθεί το τελικό ποσό που μείνει στο πορτοφόλι που εργαζόμενου, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα φέρει και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων, η μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι εφικτή.

Με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα παραπάνω είναι προγραμματισμένα να γίνουν.

Και θα γίνουν.  

 

Φώντας Μπαραλιάκος
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων
fbaraliakos@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ