Πιερία Πιο Ψηλά

Φώντας Μπαραλιάκος για το Ελληνικό Κτηματολόγιο – «Το παρόν νομοσχέδιο θέτει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας»

Φώντας Μπαραλιάκος για το Ελληνικό Κτηματολόγιο – «Το παρόν νομοσχέδιο θέτει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας»

Στο Νομοσχέδιο «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τοποθετήθηκε με ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος.

Ο Φώντας Μπαραλιάκος έθεσε εξ αρχής τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου που είναι η σύγκρουση με τις χρονίζουσες παθογένειες του Ελληνικού Κτηματολογίου, η απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών και οι λύσεις στα προβλήματα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας και δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών, συνεργαζόμενων με τις κτηματολογικές υπηρεσίες.

Για την Νέα Δημοκρατία η αποτελεσματική λειτουργία του κτηματολογίου έχει βαρύνουσα σημασία καθώς στο φιλελεύθερο σύστημα αξιών η ατομική ιδιοκτησία αποτελεί κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης. Η διόρθωση των χρόνιων στρεβλώσεων του Ελληνικού Κτηματολογίου, επομένως, συνιστά επείγουσα ανάγκη με ευεργετικές συνέπειες στην οικονομική ζωή της χώρας.

Η ομιλία του Φώντα Μπαραλιάκου στη Βουλή

«Εμβληματικό παράδειγμα της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας αποτελεί η κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις ακινήτων με την παράλληλη υποχρέωση του Κτηματολογίου ενημέρωσης κάθε Δήμου για τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός ακινήτου και το συνολικό εμβαδόν του» σημείωσε ο Βουλευτής Πιερίας σε σημείο του λόγου, για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας «Το παρόν νομοσχέδιο δίνει διέξοδο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που ταλαιπωρούνται επί σειρά ετών στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας εξαιτίας μιας λανθασμένης αρχικής εγγραφής ή ενός προδήλου σφάλματος»

Σταχυολογώντας τα πλεονεκτήματα του Σχεδίου Νόμου ο κ. Μπαραλιάκος τόνισε την επιτάχυνση των διαδικασιών, την απλοποίηση μεταβίβασης ακινήτων, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την αντιμετώπιση των αρρυθμιών στη διοικητική και οικονομική λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Πρόκειται για μια ψηφιακή επανάσταση, που θα δώσει λύση σε μία άκρως προβληματική κατάσταση με απώτερο στόχο τον Ιανουάριο του 2024, να οδηγηθούμε στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου και στην απελευθέρωση ανθρώπινων  πόρων για πιο παραγωγικές λειτουργίες.

Ως προς το ζήτημα της υποστελέχωσης των Κτηματολογικών Γραφείων, όπως και αυτό της Κατερίνης,  θέμα με το οποίο ο Βουλευτής Πιερίας, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης και τους υπαλλήλους του Υποθηκοφυλακείου και του Κτηματολογίου Κατερίνης, έχει ασχοληθεί επισταμένα όλο το προηγούμενο διάστημα, δρομολογείται από το νέο έτος να ενισχυθεί με προσωπικό και για αυτή την εξέλιξη ο Βουλευτής Πιερίας ευχαρίστησε για την μέριμνά του προσωπικά τον κ. Κυρανάκη.

Εν κατακλείδι ο κ. Μπαραλιάκος δήλωσε εμφατικά πως το νομοσχέδιο θέτει τέλος στο χαρτί και στην ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας. Είναι μια τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας, ουραγό στον συγκεκριμένο τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια φιλελεύθερη επιλογή με επίκεντρο την ιδιοκτησία, την ασφάλεια δικαίου και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ