Πιερία Πιο Ψηλά

Ενάρετος προϋπολογισμός ανάπτυξης και σταθερότητας

Ενάρετος προϋπολογισμός ανάπτυξης και σταθερότητας

Το νομοσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024, το οποίο εισήχθη ήδη προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, επισφραγίζει και επιβραβεύει μια συνετή και συμπαγή δημοσιονομική πολιτική με κοινωνικό πρόσημο, η οποία εγκαινιάστηκε με την ανάληψη της διακυβέρνησης της Πατρίδας μας από τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2019.

Του Ξενοφώντα Μπαραλιάκου *

Ο προϋπολογισμός του 2024, όπως έχει δηλώσει και ο Υπουργός Οικονομικών Κ.Χατζηδάκης, είναι ο πρώτος μετά από 13 έτη που καταρτίζεται με το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα. Ένα επίτευγμα που οφείλεται πρωτίστως στη σκληρή προσπάθεια και στις θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, σε συνδυασμό με τη συνετή και αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει πλησίον των στόχων που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου 2023 και αναμένεται να ανέλθει σε 2,4% το 2023 και 2,9% το 2024.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε ονομαστικούς όρους αναμένεται να αυξηθεί από 206,6 δισ. ευρώ το 2022 σε 222,8 δισ. ευρώ το 2023 και 233,8 δισ. ευρώ το 2024.

Παράλληλα, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να κυμανθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα και να διαμορφωθεί σε 4,1% έναντι 4,5% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2023 και να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 2,6% για το 2024.

Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,1% κατά το τρέχον έτος και ακόμη περισσότερο κατά 15,1% το 2024, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί από 11,2% το 2023 σε 10,6% το 2024.

Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής,   τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την πατρίδα μας και  τις εισαγόμενες κρίσεις σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που αναδιατάσσεται με απρόβλεπτους ρυθμούς, η ελληνική οικονομία όχι μόνο ανθίσταται σε όλες αυτές τις πιέσεις, αλλά υπεραποδίδει, γεγονός που αποτυπώνεται με τρόπο σαφή και πρόδηλο σε όλα τα οικονομικά μεγέθη του υπό επεξεργασία νομοσχεδίου του προϋπολογισμού.

Οι προκλήσεις της εποχής μας είναι μεγάλες και γνωστές. Ο πληθωρισμός, η ενεργειακή αστάθεια, η γεωπολιτική αναταραχή, συνθέτουν μια δισεπίλυτη και ακανθώδη εξίσωση. Η ελληνική οικονομία, όμως, από το 2019 και εντεύθεν έχει πραγματοποιήσει άλματα.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αντιλαμβάνονται καθημερινά τις επίμοχθες προσπάθειες αυτής της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ολιστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα της ακρίβειας, της σταδιακής αποκλιμάκωσης και της οριστικής μείωσης των τιμών στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και στα αγαθά πρώτης ανάγκης.

Ο νέος Προϋπολογισμός επαναβεβαιώνει ότι η Ελλάδα διαθέτει μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία, η οποία ατενίζει το μέλλον με προοπτική και αισιοδοξία, χωρίς να παρεκκλίνει από την πορεία της αλλά και με ικανότητα να απορροφά διεθνείς κλυδωνισμούς προς χάριν των ασθενέστερων συμπολιτών μας.

Η Πατρίδα μας έχει εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο μείωσης του χρέους και οικονομικής ανάπτυξης, απότοκος της συνέπειας στο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και του ρεαλιστικού οράματος του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη.

* Ο Ξενοφών Μπαραλιάκος είναι Βουλευτής ΝΔ Πιερίας και Ειδικός Εισηγητής του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2024.

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» της Κυριακής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ