Πιερία Πιο Ψηλά

Φώντας Μπαραλιάκος: Το χρωστάμε στους 57 νεκρούς των Τεμπών και στις οικογένειές τους

Εισηγητής του Προϋπολογισμού του 2024 ο Φ.Μπαραλιάκος, «Ο προϋπολογισμός του 2024 ενισχύει το εισόδημα της μεσαίας τάξης»

Ως Ειδικός Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, τοποθετήθηκε με ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2024, ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος.

Στην αφετηρία του λόγου του ο κ. Μπαραλιάκος υποστήριξε πως ο Προϋπολογισμός του 2024 επισφραγίζει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική με κοινωνικό πρόσημο, που εγκαινιάστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από το καλοκαίρι του 2019. Αντανακλά τη νομοθέτηση του εμβληματικού νομοσχεδίου του Ιουλίου, που, επίσης, εισηγήθηκε ο κ. Μπαραλιάκος, με τα στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών υλοποιώντας το 50% των προεκλογικών εξαγγελιών της Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε όλη την ομιλία του κ. Φώντα Μπαραλιάκου στο παρακάτω βίντεο:

Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος μετά από 13 έτη που καταρτίζεται με το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα, εξέλιξη που επιτρέπει ακόμη υψηλότερη εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων, ως αντιστάθμισμα σε γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς και ανακούφιση σε πληθωριστικές πιέσεις.

«Οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό εκτιμούν πως ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ανέλθει σε 2,4% το 2023 και 2,9% το 2024, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να αυξηθεί από 206,6 δισ. ευρώ το 2022 σε 222,8 δισ. ευρώ το 2023 και 233,8 δισ. ευρώ το 2024, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή να διαμορφωθεί σε 4,1% για το 2023 και να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 2,6% για το 2024» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαραλιάκος, για να συνεχίσει επισημαίνοντας πως « οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,1% κατά το τρέχον έτος και ακόμη περισσότερο κατά 15,1% το 2024, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί από 11,2% το 2023 σε 10,6% το 2024»

Τις επόμενες ημέρες θα διατεθούν, υπογράμμισε ο Βουλευτής Πιερίας, επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ σε μία σειρά από παρεμβάσεις, όπως Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στοχευμένα σε νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ενίσχυση 200 ευρώ των συμπολιτών μας με αναπηρία, έκτακτη ενίσχυση των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος  και των χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά.

 Ο κρατικός προϋπολογισμός, σημείωσε ακόμη ο κ. Μπαραλιάκος, σκιαγραφείται σε συγκεκριμένους άξονες όπως η μείωση φόρων, η ενίσχυση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης, η στήριξη του θεσμού της οικογένειας, η έμπρακτη στήριξη σε επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες. Περιλαμβάνει, όμως, και την αποκατάσταση των υποδοµών και των ζηµιών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, την έμφαση στη νέα γενιά, την στοχευμένη επιδοματική πολιτική για τους αληθινά ευάλωτους συμπολίτες μας, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με 11 πρωτοβουλίες και την προτεραιότητα στην Παιδεία και την Υγεία.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις πρόνοιες και τους στόχους του νέου προϋπολογισμού για το 2024 για το δημόσιο χρέος ο κ. Μπαραλιάκος δήλωσε πως το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να αποκλιμακωθεί

εντυπωσιακά αποδεικνύοντας ότι η χώρα έχει εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο μείωσης του χρέους και οικονομικής ανάπτυξης. Μετά την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ τον Απρίλιο του 2022, ακολούθησε η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ευρωπαϊκών δανείων του GLF ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η νομική διαδικασία με τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης για την περαιτέρω πρόωρη αποπληρωμή δανείων, που λήγουν το 2024 και το 2025, έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Επιπροσθέτως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ετών 2023 και 2024 παραμένει εντός των εκτιμήσεων ενισχύοντας την αξιοπιστία του αξιόχρεου της χώρας προς τη διεθνή κοινότητα και τους οίκους αξιολόγησης.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ως Ειδικός Εισηγητής ο Βουλευτής Πιερίας επανήλθε στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής αλλά και στην δυναμική της ελληνικής οικονομίας που από το 2019 και εντεύθεν έχει πραγματοποιήσει άλματα. Στην κατακλείδα του λόγου του εμφατικά σημείωσε: «Ο νέος Προϋπολογισμός επαναβεβαιώνει ότι η Ελλάδα διαθέτει μια ισχυρή, εύρωστη και ανθεκτική οικονομία, η οποία ατενίζει το μέλλον με προοπτική και αισιοδοξία. Είναι καρπός της συνέπειας στο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, του οράματος του Κυριάκου Μητσοτάκη και των ακαταπόνητων προσπαθειών της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και του οικονομικού επιτελείου»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ