Χρειάστηκαν τρία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και μάλιστα σε συνθήκες πολυεπίπεδων εξωγενών κρίσεων, προκειμένου η Ελλάδα να βγει οριστικά από τα μνημόνια.
Πριν από δώδεκα χρόνια, στις 23 Απριλίου του 2010, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε την είσοδο της Ελλάδος σε καθεστώς Αυξημένης Εποπτείας από την Ε.Ε., ενώ πέντε χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας, η οποία κόστισε 100 δισ. Ευρώ και η Ελλάδα κινδύνευσε να βρεθεί εκτός Ε.Ε. και σε άναρχη χρεοκοπία.
* Του Ξενοφώντα Μπαραλιάκου
Το περασμένο Σάββατο, 20 Αυγούστου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, χαιρέτιζαν την αποφασιστικότητα των Ελλήνων, αλλά και τη συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ώστε η χώρα να επανέλθει στην οικονομική ομαλότητα.
Χρειάστηκαν τρία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και μάλιστα σε συνθήκες πολυεπίπεδων εξωγενών κρίσεων, προκειμένου η Ελλάδα να βγει οριστικά από τα μνημόνια. Μία περίοδος με έντονα βιώματα, πολλά μαθήματα, και τελικά επιτευγμένους στόχους.
Οι Έλληνες υπέστησαν, δυσβάσταχτους φόρους, περικοπές μισθών και συντάξεων, τραπεζικούς ελέγχους, υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, υποβάθμιση της Εθνικής Άμυνας, της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Ο οικονομικός στραγγαλισμός επέφερε φανατισμούς, βία, διχόνοια, δημαγωγία, αμφισβήτηση των θεσμών και την άνοδο ενός επικίνδυνου εθνολαϊκισμού.
Από τα παραπάνω βιώματα οι Έλληνες αποκομίσαμε σημαντικά μαθήματα. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το υψηλό χρέος υποθηκεύουν το μέλλον και διαλύουν την κοινωνική συνοχή. Η εθνική οικονομία πρέπει να στηρίζεται στο δίπολο «παράγω-εξάγω» και όχι στην άκριτη δημοσιονομική επέκταση και τις εισαγωγές. Η στοχευμένη δημοσιονομική επέκταση στην ύφεση και η αυτοσυγκράτηση στην ανάπτυξη θωρακίζουν καλύτερα οικονομία και εισοδήματα. Ο εθνολαϊκισμός δεν διαθέτει λύσεις, απλώς βαθαίνει τις κρίσεις. Η Ελλάδα κινδύνευσε να χρεοκοπήσει διότι δεν εφάρμοζε συμπεριληπτική κοινωνική δικαιοσύνη και διαγενεακή αλληλεγγύη.
Χάρη σε αυτά τα μαθήματα και την υπεύθυνη, μεταρρυθμιστική και φιλοαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης επετεύχθησαν καίριοι εθνικοί οικονομικοί στόχοι. Η Ελλάδα βιώνει οικονομική μεγέθυνση με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουν αυξηθεί επενδύσεις και εξαγωγές, με διεθνούς κολοσσούς να επενδύουν άμεσα στη χώρα μας. Η ανεργία συρρικνώνεται. Οι δημοσιονομικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί και εφαρμόζεται μία συνετή δημοσιονομική πολιτική, που στηρίζει τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας. Πληρώνουμε λιγότερους φόρους, μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές, μειωμένο ΕΝΦΙΑ, ενώ αυξήθηκε και ο κατώτατος μισθός.
Βιώματα, μαθήματα αλλά και στόχοι που επιτύχαμε όλοι μαζί, πολίτες και πολιτικοί, επέτρεψαν την πραγμάτωση ενός Εθνικού στόχου, την έξοδο της χώρας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.
Όπως ανέφερε και στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «το αύριο μπορεί και πρέπει να είναι πιο δίκαιο, με περισσότερες ευκαιρίες σε όλους. Για να μην ξαναζήσουμε το brain drain των νέων, οι γυναίκες να ζουν και να εργάζονται με ασφάλεια και ισοτιμία, τα άτομα με αναπηρία και κάθε αδύναμος να νιώθουν τη φροντίδα του κράτους, σε μία χώρα κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και καλά αμειβόμενης εργασίας, ανοιχτής Παιδείας και αξιοπρεπούς Υγείας. Το μπορούμε»!
*Ο Ξενοφών Μπαραλιάκος είναι Βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας