Πιερία Πιο Ψηλά

Συνάντηση Φ.Μπαραλιάκου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ.Γεωργαντά – Tα προβλήματα των φετινών παραγωγών

Συνάντηση Φ.Μπαραλιάκου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ.Γεωργαντά – Tα προβλήματα των φετινών παραγωγών

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά είχε ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος μαζί με την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτή Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή και τους βουλευτές Λάρισας Μ. Χαρακόπουλο και Κοζάνης Γ. Αμανατίδη για να μεταφέρουν στον Υπουργό το πρόβλημα της διάθεσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μήλων όπως και αρκετών ακόμα αγροτικών προϊόντων.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης με τον υπουργό εξετάσθηκαν οι δυνατότητες στήριξης των παραγωγών μήλων, αλλά και άλλων φρούτων, που υφίστανται τις συνέπειες των κεφαλαιακών περιορισμών, που επεβλήθησαν στις εξαγωγές στην Αίγυπτο λόγω της υπαγωγής της στο ΔΝΤ και της γενικότερης χαμηλής ζήτησης.

Για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις εξαγωγές των φρούτων έχει ήδη ενημερωθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Πιτσιλής ενώ συμφωνήθηκε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που βιώνουν οι παραγωγοί.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης άκουσε με προσοχή τους βουλευτές και ενημέρωσε ειδικά για την παραγωγή μήλων ότι πέραν της διερεύνησης εναλλακτικών αγορών για τη νέα χρονιά, προτίθεται, εφόσον αντίστοιχο πρόβλημα με τις εξαγωγές φρούτων στην Αίγυπτο αντιμετωπίζει και άλλη χώρα της ΕΕ, να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, διεκδικώντας ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, για το θέμα της αποζημίωσης των παραγωγών μέσω deminimis, που ετέθη από τους βουλευτές, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αξιοποιήσει κάθε  χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης των παραγωγών.

Συνάντηση Φ.Μπαραλιάκου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ.Γεωργαντά – Tα προβλήματα των φετινών παραγωγών

Κατά τη συνάντηση, εκτενής συζήτηση έγινε για το μείζον ζήτημα της έλλειψης εργατών γης – παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έλαβε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για την άμβλυνση του προβλήματος. Τόσο ο Φ.Μπαραλιάκος όσο και οι συνάδελφοί του ζήτησαν η αμοιβή των εργατών γης να μην συνυπολογίζεται στις αποδοχές τους για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή κάθε είδους επιδόματος. Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε να εξετάσει θετικά την πρόταση, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης παρουσιάζεται με ιδιαίτερη ένταση στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Επιπρόσθετα, ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος, έθεσε και ζήτησε την στήριξη του Υπουργείου για τα προβλήματα που υπάρχουν στην πώληση φρούτων που καλλιεργούνται στην Πιερία όπως κεράσια, σταφύλια, δαμάσκηνα κ.α. λόγω της χαμηλής ζήτησης, όπως επίσης και για τη ζημία που έχουν υποστεί ροδάκινα και ποικιλίες σταφυλιών από τις βροχοπτώσεις και τα κάστανα από την φαιά σήψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ