Πιερία Πιο Ψηλά

Μπαραλιάκος στη Βουλή: Σήμερα ψηφίζουμε τον Πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο

Μπαραλιάκος στη Βουλή: Σήμερα ψηφίζουμε τον Πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο

Ιστορική ημέρα για την ελληνική δημοκρατία

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» τοποθετήθηκε με ομιλία του ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος.

Ο κ. Μπαραλιάκος αναφέρθηκε, στην αρχή της ομιλίας του, στα προβλήματα που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, τόσο με τις πρωτοφανείς πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας τελευταία χρόνια, όσο και με τις καταστροφές στις παραγωγές του πρωτογενούς τομέα. Ενώ, επέστησε την προσοχή όλων στο Όλυμπο, αναδεικνύοντας την εξαιρετική περιβαλλοντική του αξία και την ανάγκη προστασίας του.

Η Κυβέρνηση μέσα από αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να θέσει τις βάσεις για την παραγωγή πολιτικών, κινούμενων σε δύο βασικούς άξονες, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Άμεσα στάδια υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου αποτελούν η μετάβαση στην “Πράσινη Οικονομία“, η υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η υποκατάσταση του φυσικού αερίου από βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο, η απορρόφηση τους κόστους των πιθανών οικονομικών επιπτώσεων από το κράτος, η διασφάλιση του ανεμπόδιστου εφοδιασμού των πολιτών και η προώθηση της βιώσιμης γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας και παραγωγής τροφίμων.

Ο Βουλευτής ανέδειξε την ανάγκη της συνεργασίας και του συντονισμού για την επίτευξη του απώτερου στόχου του όλου εγχειρήματος, που είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κατά 55% ως το 2030 σε σχέση με το 1990, και κατά 80% ως το 2040 και τελικά η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σε αυτή την προσπάθεια πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις συντασσόμαστε σε ένα κοινό μέτωπο, για να διαμορφώσουμε το κοινό μας μέλλον

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Φώντας Μπαραλιάκος χαρακτήρισε την ημέρα ψήφισής του Νομοσχεδίου  ως «ημέρα ευθύνης» και την ανάγκη επιτυχίας του εθνικού κλιματικού νόμου ως «το χρέος μας προς την πατρίδα, προς τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ