Πιερία Πιο Ψηλά

TCS fleet safety awards 2016

Η μάστιγα των τροχαίων ατυχημάτων πρέπει να σταματήσει!

Αθήνα 11.10.2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: Εκπαίδευση και διαμόρφωση ορθής οδηγικής συμπεριφοράς σε μαθητές & ανηλίκους

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Η Πιερία είναι μία τουριστική περιοχή, από την οποία διέρχεται ο εθνικός οδικός άξονας Αθήνας-Θεσσαλονίκης αλλά και με ένα εκτεταμένο επαρχιακό δίκτυο. Λόγω της αυξημένης αγροτικής δραστηριότητας σε όλες τις περιοχές του νομού, της έντονης τουριστικής ανάπτυξης κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και της υψηλής σε αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων κάθε τύπου στην εθνική οδό, η κίνηση στο οδικό δίκτυο του νομού είναι ιδιαίτερα πυκνή, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλά και θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα κάθε έτος.

Καίτοι η Ευρώπη αποτελεί την ασφαλέστερη περιοχή του πλανήτη, με την Ιαπωνία και τις Η.Π.Α να ακολουθούν, εντούτοις η χώρα μας έρχεται 8η σε τροχαία ατυχήματα στην και 1η σε θανάτους από δυστυχήματα μοτοσικλετών. Στις νεανικές ηλικίες, δε, από 14 έως 30 ετών, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου.

Πριν από επτά έτη στην οικογένειά μας είχαμε πένθος λόγω τροχαίου δυστυχήματος. Ο τεθνεώς ήταν ένας εξαιρετικά συνετός και ευσυνείδητος οδηγός. Κι όμως έχασε τη ζωή του εξαιτίας της αμελούς και παραβατικής οδηγικής συμπεριφοράς ενός τρίτου. Αυτό σημαίνει ότι όλοι κινδυνεύουμε.

Κρίνω ότι επείγει μία επιθετική, προληπτική πολιτική αποφυγής τροχαίων ατυχημάτων και μία συστηματική, πολύπλευρη εκπαίδευση και διαμόρφωση σωστής και υγιούς οδηγικής συμπεριφοράς σε ανηλίκους και μαθητές από την παιδική ακόμη ηλικία, όπου διαμορφώνεται η συνείδηση και εδραιώνονται οι συμπεριφορές στα άτομα που θα γίνουν με την ενηλικίωσή τους οι αυριανοί πολίτες.

Επιπροσθέτως, όλοι οι ειδικοί σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά αποφαίνονται κατηγορηματικά ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος που μαστίζει σήμερα την κοινωνία και την ελληνική πολιτεία, είναι η πρόληψη. Όσα κατασταλτικά, ελεγκτικά ή ποινικά μέτρα κι αν εφαρμόζονται, όσο εμφανής και καθολική κι αν είναι η παρουσία της τροχαίας, αν δεν αλλάξει ο τρόπος που σκεφτόμαστε και οδηγούμε, θα εξακολουθούμε να θρηνούμε αθώα θύματα, καθότι «we drive as we live».

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάται η αρμόδιος Υπουργός:

Α) Υφίσταται σχεδιασμός για ένταξη μόνιμων και υποχρεωτικών ωρών διδασκαλίας στο δημόσιο και ιδιωτικό εκπαιδευτικό σύστημα;

Β) Με ποιους φορείς είναι ή προτίθεται να έρθει το Υπουργείο σε συνεργασία για το σκοπό αυτό;

Γ) Ποιο είναι το αυστηρό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος;

Με τιμή,

Ο ερωτών Βουλευτής

Ξενοφών Ε. Μπαραλιάκος

Βουλευτής Πιερίας

αρχείο λήψης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ