Πιερία Πιο Ψηλά

νεοι πτυχιουχοι 1

Αξίζουν καλύτερη συμπεριφορά οι νέοι μας

 

Έχει «πλάκα» εν έτη 2017, να ακούς Έλληνα Πρωθυπουργό να υπόσχεται σε νέους πτυχιούχους, διορισμό στο δημόσιο! Προφανείς οι προθέσεις του, μιας και κλείνοντας το μάτι στο νεαρό ακροατήριο θέλει για άλλη μια φορά να δημιουργήσει στρατιά «ομήρων εν αναμονή» με την παροχολογία του.

Προ ημερών ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» στο Μουσείο Μπενάκη, μεταξύ άλλων ανάφερε ότι από τα μέσα του 2018 θα προχωρήσει σε γραπτούς διαγωνισμούς για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στο Δημόσιο!

Πολύ φοβούμαι ότι με αυτά τα μηνύματα προς την νεολαία μας, η χώρα γυρίζει πολύ πίσω. Στην δεκαετία του ’80 που η νοοτροπία της εποχής ήταν η «μια θεσούλα στο δημόσιο»… Τα αποτελέσματα γνωστά και η στρέβλωση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην χώρα μας επίσης γνωστή.

Οι δηλώσεις και τα ενδεχόμενα σχέδια του κ. Τσίπρα (αν όντως είναι βάσει σχεδίου και όχι μόνο εντυπωσιακές εξαγγελίες για να κερδίσει ακροατήριο όπως το συνηθίζει) δείχνουν και την τεράστια απόσταση που χωρίζει την σημερινή Κυβέρνηση από τους νέους και τις νέες μας, τις ανησυχίες τους, τους προβληματισμούς τους, τις επιθυμίες τους και τα όνειρα τους.

Τον Φεβρουάριο του 2016 προκηρύχθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα που αφορούσε στους πτυχιούχους της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ήθελαν να κάνουν ή είχαν κάνει ήδη το επαγγελματικό τους ξεκίνημα. Το πρόγραμμα «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» αποσκοπεί στην βοήθεια των πτυχιούχων επιδοτώντας τους λειτουργικές δαπάνες (ενοίκιο, ύδρευση , τηλεφωνία, ηλεκτρισμού θέρμανσης κτλ ) ασφαλιστικές εισφορές, πρόσληψη ενός ατόμου, αγορά εξοπλισμού κ.α. χρήσιμα και απαραίτητα για την λειτουργία ενός επαγγελματικού χώρου.

Λόγο της επαγγελματικής μου ενασχόλησης ως σύμβουλος στα προγράμματα ΕΣΠΑ σας διαβεβαιώνω ότι υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον πτυχιούχων για την συμμετοχή και την υποβολή φακέλου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στην επιβεβλημένη συνάντηση με όλα αυτά τα παιδιά, για την σχεδίαση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, είχαμε την ευκαιρία να πούμε πολλά και ο καθένας τους ξεχωριστά να αναπτύξει το δικό του επαγγελματικό όραμα και στόχο, την δική του φιλοδοξία και την δική του επιθυμία. Έβλεπα στα μάτια αυτών των νέων την όρεξη για δημιουργία, την σπίθα να κάνουν επιτέλους κάτι δικό τους, τη φλόγα για πρόοδο, την όρεξη να πάνε τον τόπο μας ένα βήμα πιο μπροστά με τις δικές τους νέες και πρωτοποριακές πρακτικές. Τους έβλεπα έτοιμους να ριχτούν στην αρένα της ζωής και να πάρουν το μέγιστο της ικανοποίησης, της δημιουργίας.

Ενάμιση χρόνο μετά δυστυχώς σε αυτό το πρόγραμμα δεν έχουν βγει ακόμη τα οριστικά αποτελέσματα ένταξης (όταν ο μέσος όρος ανακοίνωσης των προηγούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ήταν 3-4 μήνες) αφήνοντας στην αβεβαιότητα χιλιάδες σπουδαγμένων νέων μας, να περιμένουν την μικρή αλλά τόσο σημαντική βοήθεια!

Έχουμε λοιπόν από τη μια σε μεγάλη καθυστέρηση το ΕΣΠΑ για τους πτυχιούχους μας που και μόνο η τεράστια συμμετοχή δείχνει τη δίψα της νεολαίας μας για δημιουργία στον ιδιωτικό τομέα και στην ελεύθερη οικονομία, και από την άλλη τη Κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού να τάζει θέσεις στο δημόσιο εγκλωβίζοντας νέους για την δημιουργία κομματικού στρατού.

Και εδώ βρίσκεται και η τεράστια διαφορά, ανάμεσα στα «θέλω» των νέων μας και στο τι σκέπτεται η σημερινή Κυβέρνηση να κάνει για αυτούς.

Οι νέοι μας είναι το αύριο της χώρας και έχουμε την ευθύνη για το που θα την οδηγήσουμε.

Το χρέος της εκάστοτε κυβέρνησης είναι να τους προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον με κίνητρα και ελαφρύνσεις, ώστε να δημιουργήσουν αυτά τα παιδιά στην χώρα τους και ειδικά στην εποχή μας, να αναπληρώσουν το κενό όλων αυτών των νέων που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.

Είναι πολίτες του κόσμου και θέλουν τους ορίζοντές τους ανοικτούς. Θέλουν να είναι επιστήμονες ισάξιοι των συναδέρφων τους από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Έχουν σχέδια και όραμα!

Μη τους κόβετε τα όνειρα κ.Τσιπρα. Μη τους χαμηλώνετε το νταβάνι! Ακόμα και αν θέλετε να τους κάνετε ψηφοφόρους σας μη τους τάζετε διορισμούς. Δεν θα σας πιστέψουν. Δώστε τους τα βασικά για να «παλέψουν» στην ελεύθερη αγορά, να πετύχουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συμπολίτες μας.

Βοηθήστε τουλάχιστον αυτά τα παιδιά, της αδικημένης νέας γενιάς, να δημιουργήσουν και να πάνε την Ελλάδα ψηλότερα.

Έχουν το μέλλον μπροστά τους !

Τους αξίζει!

Ξενοφών Ελ. Μπαραλιάκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ