Πιερία Πιο Ψηλά

Φώντας Μπαραλιάκος: Προσθέτουμε δικλείδες ασφαλείας για την προστασία της Δημοκρατίας

Φώντας Μπαραλιάκος: Προσθέτουμε δικλείδες ασφαλείας για την προστασία της Δημοκρατίας

Ομιλία για το νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών,  τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος.

Ο κ. Μπαραλιάκος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μείζονος σημασίας για την προστασία της Δημοκρατίας και την Εθνική Ασφάλεια, αφού σκοπός του είναι η θωράκιση και ο εκσυγχρονισμός της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, η βελτιστοποίηση της δράσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών από λογισμικά παρακολούθησης, η οργανική και λειτουργική αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα μας, και η αποτελεσματικότερη προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει, μεταξύ άλλων, την  ίδρυση της Ακαδημίας Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας και της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, για να ελέγχονται τα φαινόμενα παράβασης καθήκοντος εντός της υπηρεσίας. Ακόμη, ορίζει πως οι Διοικητές της ΕΥΠ θα είναι πλέον είτε Διπλωμάτες, είτε απόστρατοι Ανώτατοι Αξιωματικοί.

Ακόμη, προβλέπει ότι η χρήση λογισμικών και συσκευών παρακολούθησης από ιδιώτες, αναβαθμίζεται πλέον σε κακούργημα και επισύρει κάθειρξη 10 ετών. Ο κ. Μπαραλιάκος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στο σώμα, πως το αδίκημα παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών το υποβίβασε από κακούργημα σε πλημμέλημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα τον Ιούνιο του 2019, κρατώντας την βουλή ανοικτή ο κ. Τσίπρας ειδικά για αυτό τον σκοπό, ενώ είχε ήδη προκηρύξει τις εκλογές.

Απευθυνόμενος σε άλλο σημείο του λόγου του στους συναδέλφους της αντιπολίτευσης ο κ. Μπαραλιάκος υπογράμμισε πως δείχνουν να μην επιθυμούν γενικώς την ύπαρξη της ΕΥΠ, αντιμετωπίζοντας το θέμα σαν κάποιο παιχνίδι κατασκόπων και όχι ως ζήτημα διασφάλισης των εθνικών μας συμφερόντων.

«Η Ελλάδα τα τελευταία 3μιση χρόνια βρίσκεται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο, με την Κυβερνοασφάλειά μας να εξελίσσεται και με μία νέααναβαθμισμένησοβαρή και θωρακισμένη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Μιλάμε πλέον για την αναβάθμιση της χώρας μας σε αυτό που στις Διεθνείς Σχέσεις ορίζεται ως «η Έξυπνη Ισχύς».

Δηλαδή, τον συνδυασμό στοιχείων της σκληρής και της ήπιας ισχύος, ώστε η χώρα μας να λειτουργεί σε ένα υψηλό επίπεδο, που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σύγχρονου,πολύπλοκου, διεθνούς περιβάλλοντος, στο οποίο υπάρχει ένα πλήθος από υβριδικές απειλές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μπαραλιάκος τόνισε πως η Κυβέρνηση της ΝΔ, σε όλη τη διάρκεια της θητείας της μέχρι τώρα, αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως «Έξυπνο Κράτος». Η προσπάθεια αναβάθμισης και εξέλιξης κάθε τομέα τους κράτους οφείλει να είναι δυναμική και όχι στατική και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε και θα συνεχίσει να κάνει περισσότερα από όσα έχουν γίνει ποτέ, καθώς η ασφάλεια της χώρας είναι πάνω από όλους και απ’ όλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ