Πιερία Πιο Ψηλά

short

Πολιτιστική κληρονομιά μας το πλούσιο τοπικό γλωσσικό μας ιδίωμα

Στη σπουδαιότητα του τοπικού γλωσσικού ιδιώματος ήταν αφιερωμένη η πρόσφατη εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού, με προσκεκλημένο ομιλητή τον φιλόλογο Βασίλη Δαραή, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στην κατάμεστη αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού.

Στην ομιλία του ο κ. Δαραής επέτρεψε στο ακροατήριο να ρίξει μια καλύτερη ματιά στο πλούσιο γλωσσικό ιδίωμα του Κολινδρού, καθώς παρουσίασε με επιστημονικό, αλλά παράλληλα κατανοητό τρόπο την προσαρμοστικότητά του ιδιώματος, την ευελιξία του, το πυρήνα της ύπαρξής του, ταξιδεύοντας από στο μέλλον μέσα από το χθες.

ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ 4

Στην ομιλία του ο κ. Δαραής ανέφερε χαρακτηριστικά πως το Κολινδρινό ιδίωμα ανήκει στις γλωσσικές ποικιλίες που εντάσσονται στο λεγόμενο βόρειο ιδίωμα. Βασίζεται στη κοινή νεοελληνική και όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές γλωσσολόγοι η διαφοροποίησή της οφείλεται, ως επί το πλείστον, σε κληματολογικές αιτίες που επέδρασαν στο κόψιμο φωνηέντων και συμφώνων και απλοποίηση λέξεων. Είχε αρκετές επιδράσεις από άλλες γλώσσες, όπως τη τουρκική και σλαβική.

Αναφέρθηκε επίσης στις εμπειρίες του από τη δημοσίευση με το ψευδώνυμο “Απουρώ” στη τοπική εφημερίδα και στο διαδίκτυο με τη χρήση ως επι το πλείστον του γλωσικού ιδιώματος.

Ενδιαφέρον έχει το ακόλουθο απόσπασμα από την εξαιρετική εισήγηση του Βασίλη Δαραή: 

“Το γλωσσικό τοπικό ιδίωμα, όποιο και αν είναι αυτό, είναι μέσα σ’ όλους που έχουν βιώματα του τόπου τους.
Ποιο γλωσσικό τοπικό ιδίωμα, εκτός του Κολινδρού, αναφερόμενος με χιουμοριστική διάθεση, έχει 14 λέξεις μόνο από “χι” που να δηλώνουν το ίδιο πράγμα;

Χαζός, χαμένος, χάχας, χαζουντάμαρου, χαϊνης, χαϊβάνι, χέσιας, χνίκας, χινάρι, χαλντούπας, χασομέρης, χάφτας, χλιάπας, χαϊρσούζης!

Γλώσσα και τόπος, γλώσσα και άνθρωπος, είναι τόσο δεμένοι, γιαυτό και το ιδίωμα αυτό δεν χάνεται. Χάνεται, είτε γράφεται είτε όχι, μόνο όταν φύγει απ’ τη ζωή αυτός που τη μιλάει”.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και συγχαρητήρια στον φιλόλογο κ. Βασίλη Δαραή για τον έργο του στην επιστημονική διαφύλαξη του Κολινδρινού ιδιώματος, που αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Συγχαρητήρια στην Ομάδα Επιστημόνων Κολινδρού για μία ακόμη εξαιρετική εκδήλωση, την 28η στη σειρά, που συνδιοργανώθηκε από το ΔΗΦΟΠΠΠΟΥ Πύδνας-Κολινδρού και τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Νικόλαος Λούσης” Κολινδρού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ