Πιερία Πιο Ψηλά

ASC 2266

Σχολή Γονέων Κατερίνης: Συνδιοργανωτής το “Ολύμπιο Βήμα” στην Ομιλία του καθηγητή Ν.Λυγερού με θέμα “Έξυπνη Παιδεία”

Ο Καθηγητής Στρατηγικής & Στρατηγικός Σύμβουλος Νίκος Λυγερός ήταν ο ομιλητής στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ», την Δευτέρα 20-11-2017 και στα πλαίσια του προγράμματος του Ανοικτού Πανεπιστημίου  Κατερίνης. Το θέμα της Ομιλίας του ήταν: «Η Έξυπνη Παιδεία». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με την εφημερίδα μας και την Ένωση Ποντίων Πιερίας.

Συνδιοργάνωση με το «Ολύμπιο Βήμα»

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο εμπορικός διευθυντής του Ολυμπίου Βήματος κ. Φώντας Μπαραλιάκος, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συμμετοχή της εφημερίδας στην συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, ευχαρίστησε την Σχολή Γονέων για την ευγενική πρόσκληση και την συνεχάρη για το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελεί.

Όπως ανέφερε, η συνδιοργάνωση αυτή συνέπιπτε με την συμπλήρωση 43 χρόνων κυκλοφορίας της εφημερίδας  «ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ»  και την έκδοση αισίως, των 10.000 φύλλων !  «Το όραμα του Γιάννη και της Μαρίας Κορομήλη αγκαλιάστηκε από το κοινό της Πιερίας, άντεξε στο πέρασμα του χρόνο και καθιερώθηκε ως η πρώτη σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα εφημερίδα της Πιερίας, που προσπαθεί να είναι η καθημερινή σας πρώτη επιλογή στην ενημέρωση των τοπικών αλλά και  σπουδαιότερων πανελλαδικών ειδήσεων. Ο περιφερειακός τύπος οφείλει και πρέπει να είναι το κύτταρο ανάπτυξης πολιτισμού και κοινωνικής συνοχής και αυτό πασχίζουμε όλοι όσοι δουλεύουμε στην εφημερίδα να διαφυλάξουμε. Πάντα με επαγγελματισμό, πολυφωνία, και εντιμότητα».

Αναφερόμενος στον καθηγητή κ. Λυγερό, έκανε λόγο για μια σπουδαία παγκόσμια προσωπικότητα, ένα ξεχωριστό μυαλό, που όσες φορές και να τον ακούσεις πάντα έχει να αναπτύξει κάτι νέο και μοναδικό . «Προσωπικά είχα την τύχη να γνωριστώ με τον καθηγητή πριν μερικά χρόνια σε κάποια από τις ομιλίες του στην Πιερία, ενώ έζησα μαζί του μια αξέχαστη εμπειρία καθώς συμμετείχα σε ένα διαλογικό περίπατο στο  Όλυμπο, μια πρωτοβουλία του Δημήτρη Λακασά και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό» ανέφερε ο κ. Μπαραλιάκος.

 Η Ομιλία

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. καθηγητής αναφέρθηκε στο ύφος και το ήθος της κλασσικής παιδείας που έχει σήμερα η εκπαίδευση,   καταλήγοντας ότι οι καιροί επιβάλλουν να προσανατολιστούμε προς νέες σύγχρονες και πιο έξυπνες μεθοδολογίες. Αντικειμενικός σκοπός αυτής της προσαρμογής θα είναι η λειτουργία και ανάπτυξη μιας πιο έξυπνης Παιδείας με σκοπό τη δημιουργία ενός πιο έξυπνου παιδιού που θα μαθαίνει με μικρότερο κόστος. Μετά ο καθηγητής ανέπτυξε το περιεχόμενο του όρου Έξυπνη Παιδεία.

«Η  έξυπνη παιδεία»

Τόνισε ότι  ο ρόλος της Έξυπνης Παιδείας δεν αφορά αποκλειστικά τα προικισμένα παιδιά αλλά όλους τους  ανθρώπους χωρίς εξαίρεση, γιατί λειτουργεί καταλυτικά για την ανάπτυξη της νοημοσύνης τους μέσω τεχνικών, που ενεργοποιούν τη σκέψη. Δεν περιορίζεται, φυσικά, στα ελληνικά δεδομένα, διότι η εμβέλειά της είναι μεγαλύτερη και γι’ αυτόν τον λόγο έχει εφαρμοστεί πειραματικά  στη Γαλλία, στην Κύπρο, στην Αρμενία και στην Αυστραλία. Με άλλα λόγια έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ουσιαστικά αυτό που ονομάζουμε κλασική εκπαίδευση. Έτσι είναι  εύκολα εφαρμόσιμη σε άλλες χώρες, ανάλογα με τα συστήματα που χρησιμοποιούν  και δεν σχετίζεται με το οικονομικό τους επίπεδο. Σημασία έχουν η διδασκαλία, οι γνώσεις των νευροεπιστημών που ενσωματώνει στη δομή της ως υποδομή και οι στρατηγικές μάθησης που μετατρέπουν τη χαρά των μικρών ανθρώπων, όταν ανακαλύπτουν νέα στοιχεία της γνώσης, σε εξέλιξη του εγκεφάλου τους μέσω της αναβάθμισης του νευρωνικού δικτύου που παράγει νέες δομές λόγω των τεχνικών επίλυσης προβλημάτων. Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. καθηγητής παρουσίασε μια μεγάλη ποικιλία από έξυπνα παιχνίδια που χρησιμοποιούνται ήδη πειραματικά σε άλλες χώρες και από διάφορα εκπαιδευτικά συστήματα με σημαντικά αποτελέσματα. Με τα παιχνίδια αυτά το παιδί αναπτύσσει πιο γρήγορα και με οικονομία δυνάμεων τις νοητικές του ικανότητες  και γίνεται πιο έξυπνο και πιο χαρούμενο.  Ο καθηγητής  στάθηκε ιδιαίτερα στο σημαντικό ρόλο της χαράς  στην εκπαιδευτική διαδικασία και στα πλαίσια της «Έξυπνης Παιδείας» που πρέπει να είναι το μέλλον.

Τοποθετήσεις

Στο τέλος της διάλεξης η οποία ξεπέρασε τις 3 ώρες ακολούθησε αναλυτικός διάλογος σχετικά με τη ομιλία του κ. Νίκου Λυγερού στον οποίο πήραν μέρος πολλοί ακροατές. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πρ. Υπουργός κ. Γ. Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ κ. Θεόδωρος Παυλίδης, ο Διεθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Συριανίδης, Ο πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Μπέης, η Πρόεδρος του παραρτήματος της Μαθηματικής Εταιρείας κ. Άννα Καγκασίδου, Ο Διεθύνων Σύμβουλος της εταιρείαςOlympia Electronics κ.Δημήτριος Λακασάς, ο τ. Πρόεδρος της Σχολής Γονέων κ. Δημ. Δημηνάς και πλήθος κόσμου.

ASC 2252 ASC 2259 ASC 2270 ASC 2275 ASC 2280 7 fill 1000x721 15 fill 1000x721 17 fill 1000x666

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ