Πιερία Πιο Ψηλά

IMG 2395

Συνάντηση επαγγελματιών και κατοίκων Παραλίας και Ολυμπιακής Ακτής για το πρόβλημα του παρεμπορίου

IMG 2391 IMG 2393

 

Ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, τουριστικοί πράκτορες και ελεύθεροι επαγγελματίες της Παραλίας και της Ολυμπιακής Ακτής, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στο σχολείο της Παραλίας για να οργανώσουν τις κινήσεις τους ενάντια στο παρεμπόριο. Η πρότασή τους είναι να προσληφθούν φύλακες εταιρείας security ώστε να καταπολεμήσουν τη δραστηριότητα των αλλοδαπών κατά την επόμενη τουριστική περίοδο. Η συζήτηση έκλεισε με τη συγκέντρωση του ποσού των 20 ευρώ για την πρόσληψη δικηγόρου, ώστε να κινηθούν οι σύλλογοι στο πλαίσιο του νόμου. Η επιτροπή που θα συντονίσει όλες τις ενέργειες ώστε να ξεκινήσει ομαλά η επόμενη τουριστική σεζόν, ονομάστηκε «Επιτροπή Αγώνα».
Η δράση των μεταναστών μικροπωλητών έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα όσους δραστηριοποιούνται στην Παραλία και την Ολυμπιακή Ακτή.
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κ. Βεϊδαμενίδη Γρηγόρη, Προέδρου της Πιερικής Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων &Διαμερισμάτων και του Συνδικιώτη Νικολάου, Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας Κατερίνης. Ο κ. Βεϊδαμενίδης, τόνισε πως πάμπολλες φορές έχουν καταγγείλει ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδόχους, οι οποίοι δίνουν χώρο διαμονής στους μετανάστες, ενώ γνωρίζουν ποια είναι η δράση τους στην περιοχή. Επίσης, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο γεγονός πως οι μετανάστες αυτοί στην πλειοψηφία τους μένουν νόμιμα στη χώρα και ότι το πρόβλημά τους δεν είναι αυτοί αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες δεν μπόρεσαν έως τώρα να τους προσφέρουν λύσεις για την καταπολέμηση του παραεμπορίου. Ο κ. Συνδικιώτης, ήταν αυτός που ανακοίνωσε την απόφαση των επαγγελματιών να προσφύγουν στη λύση της εταιρείας security, ενώ εκπρόσωπος των καταστηματαρχών ξεκίνησε το λόγο του με την εξής απορία: «ποιος θα μας εξηγήσει ποιας υπηρεσίας αρμοδιότητα είναι η άμμος αν η ακτή είναι του λιμενικού και η στεριά είναι της Δημοτικής Αστυνομίας»;

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου έχει κάνει εδώ και αρκετούς μήνες εισήγηση για το παρεμπόριο και την παραοικονομία. Είχε προτείνει, μάλιστα, τη δημιουργία Ανεξάρτητου Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου πριν ακόμη τεθεί υπό συζήτητηση στο υπουργείο Ανάπτυξης καθώς και αποτελεσματικότερο έλεγχο στα τελωνεία της χώρας κατά την είσοδο των προϊόντων αυτών. Επίσης, μία από τις επισημάνσεις του, ήταν και είναι, η αναγκαιότητα τακτικότερων ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές. Ο Πρόεδρος, αναφέρθηκε και στην εικόνα που συναντούμε στις Εμποροπανήγυρεις της Πιερίας καθώς και στην ευθύνη του Τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας. Τέλος, αφού άκουσε την απόφαση των επαγγελματιών για την πρόσληψη των ιδιωτικών φυλάκων, τους συμβούλεψε να κάνουν κινήσεις που να κινούνται στο πλαίσιο του νόμου.
Ξενοφών Μπαραλιάκος, πολιτευτής της Ν.Δ.
Ο κ. Μπαραλιάκος, πήρε το λόγο ως πολίτης και πρότεινε τη δημιουργία τοπικής καμπάνιας ώστε να ενισχυθεί η καταναλωτική συνείδηση των κατοίκων της Πιερίας. Η καμπάνια θα προβάλλεται και θα δημοσιεύεται δωρεάν, από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης του νομού. Επίσης, πρότεινε τη διοργάνωση ημερίδας, στην οποία θα συζητηθεί το τι πραγματικά σημαίνει για την οικονομία η δράση του παρεμπορίου. Η ημερίδα, τόνισε, θα μπορούσε να διοργανωθεί άμεσα, αν όχι μέχρι το τέλος Οκτώβρη, μέσα στον επόμενο μήνα, Νοέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ