Πιερία Πιο Ψηλά

ANOMIA

Πανεπιστήμια, άσυλο και ανομία

Πανεπιστημιακό άσυλο: επί δεκαετίες υπήρξε η ασυλία της παρανομίας μέσα στους πανεπιστημιακούς  χώρους, παράγοντας διάλυσης της εκπαίδευσης. Καταργήθηκε το 2011 (νόμο Διαμαντοπούλου) και επανήλθε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ .

Με δεδομένες τις σημερινές συνθήκες στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα στην  χώρα μας, όπου επικρατεί η ανομία και κάθε είδους μπαχαλάκιδες μπορούν ανενόχλητοι να κάνουν στην κυριολεξία ότι θέλουν (από κατάληψη μέχρι να βάλουν λουκέτο), αναρωτιέται ο κάθε υγιώς σκεπτόμενος Έλληνας για ποιο λόγο να πάει κάποιο νέο παιδί σήμερα να σπουδάσει σε Πανεπιστήμιο της χώρας.

Και γιατί να θέλει και ένα παιδί να πάει να σπουδάσει; Ας φανταστούμε την εικόνα που αντικρίζει ο πρωτοετής φοιτητής που εισέρχεται στην σχολή που εισήχθη! Είναι πραγματικά αποκαρδιωτικήΠουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχουν αντίστοιχες εικόνες απαξίωσης των Πανεπιστημίων! Σαφώς και δεν ήταν αυτό για το οποίο μόχθησε στα μαθητικά του χρόνια (διάβασμα, φροντιστήρια, στερήσεις,  πίεση, εξετάσεις κ.α.) και ονειρευόταν. Και σαφώς και αυτό δεν ήταν αυτό για το οποίο θυσίασαν οι γονείς του χρόνο και χρήμα «επενδύοντας» στο παιδί τους για ένα δικό του καλύτερο μέλλον. Και όχι ένα μέλλον που θα το καθορίζουν περιθωριακά στοιχεία και η ανομία.

Πώς επιτρέπουμε εμείς λοιπόν ως κοινωνία, μία μειοψηφία ανάγωγων και κακομαθημένων παιδιών που δε σέβονται τίποτα και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το μπάχαλο στα πανεπιστήμια, να καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία και ταυτόχρονα τα όνειρα των παιδιών μας;

Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου τις προηγούμενες μέρες από τις καταστροφές στα Πανεπιστήμια την ημέρα της επετείου της εξέγερσης του πολυτεχνείου και οι εικόνες που αντικρίζουμε καθημερινά μέσα και έξω από τις σχολές μας δεν μας τιμούν. Είναι η υπόμνηση της κατάντιας που έχει περιέλθει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τέτοια πράγματα είναι αδιανόητα παντού στον κόσμο και μας κρατάνε πολύ πίσω!

Πρέπει να τα αλλάξουμε!

Η σημερινή κυβέρνηση δε θέλει λόγω της ιδεοληψίας της να προστατέψει την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το επιβεβαιώνει και ο νόμος Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ που επανέφερε το άσυλο μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε άνδρο ανομίας.

Δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας από τους πρώτους νόμους που θα φέρει στην Βουλή θα είναι η άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το άσυλο, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων.

Το άσυλο των ιδεών περιφρουρείται από το κράτος και επιτέλους τα ιδρύματα πρέπει να επιστρέψουν στους φοιτητές και τους καθηγητές τους.

Στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμοστεί ότι εφαρμόζεται σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου: ο ποινικός κώδικας.

Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ακαδημαϊκή ελευθερία των Πανεπιστήμιων μας και ταυτόχρονα το μέλλον των παιδιών μας.

 

Φώντας Μπαραλιάκος
Οικονομολόγος – Σύμβουλος επιχειρήσεων
fbaraliakos@gmail.com

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ