Πιερία Πιο Ψηλά

dsadsa

1912-2020: 108 ετών το όνειρο της ελευθερίας στην Κατερίνη

*άρθρο στην εφημεριδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δημήτριος Σβορώνος, Υπολοχαγός Δημήτριος Νίκας, Λοχίας Βίγκος Θωμάς, Στρατιώτες Κονταξάκης, Βασίλλας και Σαράντης: αυτοί ήσαν οι ήρωες της μάχης της Κατερίνης, οι οποίοι κηδεύτηκαν την Τρίτη, 16η Οκτωβρίου 1912, ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Ο Κονταξάκης δεν ήταν παρά ένας 17χρονος εθελοντής από την Κρήτη, ο οποίος είχε καταταγεί δηλώνοντας ψευδή στοιχεία και ηλικία. Μία ημέρα πριν την πανηγυρική είσοδο του Ελληνικού Στρατού ως απελευθερωτή στην Κατερίνη το ελληνικό δένδρο της Ελευθερίας ποτίστηκε με αίμα μετά από μία σφοδρή σύγκρουση στην τοποθεσία του Κολοκουρίου.

Εν μέσω καταιγιστικών πυρών οι Έλληνες πολεμιστές με μπροστάρη τον ηρωικό Αντισυνταγματάρχη Σβορώνο επέδειξαν απαράμιλλη ανδρεία ακλόνητη ελευθεροφροσύνη και αυτοθυσιαστική αυταπάρνηση παρά τον αρχικό τουρκικό αιφνιδιασμό. Ο Δημήτριος Σβορώνος χάραξε βήματα αθανασίας με την θυσία του πάνω στα οποία ο Ελληνικός Στρατός πάτη-
σε για να λυτρώσει την Κατερίνη από την πολυαιώνια σκλαβιά. Με το αίμα του υπέγραψε ανεξίτηλα και αμε- τάκλητα τον ελεύθερο βίο των Ελλήνων στην Πιερία.

Το πρωί της ίδιας ημέρας στις 7.30 το πρωί η 7η Μεραρχία είχε εισέλθει στην πόλη, χωρίς να αντιμετωπίσει καμία εχθρική αντίσταση, καθώς οι Τούρκοι είχαν οπισθοχωρήσει από το προηγούμενο βράδυ. Οι κάτοικοι από τα μπαλκόνια των σπιτιών ζητωκραύγαζαν τον στρατό που περνούσε από τις κεντρικές οδούς της 7ης Μεραρχίας & Μ. Αλεξάνδρου παιανίζοντας εμβατήρια.

Οι κάτοικοι είχαν υποδεχτεί τους ελευθερωτές με ελληνικές σημαίες ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη. Λαός και στρατός, κατευθύνθηκαν στην εκκλησία της Θείας Ανάληψης, για να τελέσουν πανηγυρική δοξολογία.

Το έργο της απελευθέρωσης της Κατερίνης είχε ανατεθεί στην 7η Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλονίκης, με διοικητή το Συνταγματάρχη Κλεομένη Κλεομένους.

Στις 15 Οκτωβρίου είχε εκδοθεί η Διαταγή των Επιχειρήσεων. Οδηγός των Ελλήνων Ευζώνων είχε ταχθεί εθελοντικά ο Γαλλίας Λάππας, από το Λιβάδι. Όταν οι αξιωματικοί του Στρατού του πρότειναν να πάρει ό,τι ήθελε από τα λάφυρα των Τούρκων, εκείνος φόρτωσε ένα άλογο με όπλα και γύρισε στο Λιβάδι, ώστε αν χρειαζόταν, να πολεμούσε ξανά στα βουνά.

Τη φετινή επέτειο της απελευθέρωσης της Κατερί-
νης, καλούμαστε να την εορτάσουμε μακριά από τα συνήθη και αγαπημένα.

Χωρίς μαθητικές και στρα- τιωτικές παρελάσεις. Οι ιδιαίτερες συνθήκες και τα αυξημένα μέτρα δεν πρέπει να μας στενοχωρούν, να μας αποθαρρύνουν.

Αυτός είναι ο δικός μας αγώνας απελευθέρωσης μπροστά σε μία πανδημία που κλυδωνίζει τον πλανήτη. Με την ίδια αλληλεγγύη, πίστη και ομόνοια, εμείς που ζούμε το όνειρο του Παύλου Μελά και του Ίωνα Δραγούμη θα προστατεύσουμε εαυτούς, οικογένεια και φίλους, ούτως ώστε του χρόνου από τα εμβατήρια και τα χειροκροτήματα στις λεωφόρους των ελληνικών πόλεων να μη λείπει κανείς. Χρόνια πολλά!

image

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ