Πιερία Πιο Ψηλά

1η συνεδρίαση της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής υπό την προεδρία του Ξενοφώντα Μπαραλιάκου

1η συνεδρίαση της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής υπό την προεδρία του Ξενοφώντα Μπαραλιάκου

Στην αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γ.Παπασπύρου» της Βουλής των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας θητείας της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, υπό την προεδρία του Βουλευτή Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας, Φώντα Μπαραλιάκου.

Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο κ. Μπαραλιάκος υπογράμμισε ότι η Βιβλιοθήκη της Βουλής, με ιστορία που ξεκινά από το 1846, αποτελεί θεσμό-πυλώνα της κοινοβουλευτικής μνήμης, της γνώσης και της δημοκρατικής συνέχειας. Τόνισε ότι πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό πολιτισμού και έρευνας, ο οποίος εξελίσσεται διαρκώς, αξιοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και ενισχύοντας την εξωστρέφειά του προς την κοινωνία.

1η συνεδρίαση της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής υπό την προεδρία του Ξενοφώντα Μπαραλιάκου

Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων της Βουλής των Ελλήνων κα Μαρία Καμηλάκη, παρουσίασε το νέο Ψηφιακό Αποθετήριο της Βιβλιοθήκης, έργο που υλοποιήθηκε μέσω ΕΣΠΑ και συγκεντρώνει σε ενιαίο, σύγχρονο περιβάλλον κοινοβουλευτικά αρχεία, εφημερίδες, αρχεία προσωπικοτήτων και σπάνια τεκμήρια, ενισχύοντας την ανοιχτή πρόσβαση και τη διαφάνεια.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις σημαντικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στο Μέγαρο της Βουλής: την επετειακή έκθεση «Το δικό μας Σύνταγμα: 1975–2025», αφιερωμένη στα 50 χρόνια από το Σύνταγμα του 1975 και στη θεμελίωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και την έκθεση «Άλφα Βήτα. Τα Ελληνικά Γράμματα στη Δύση. Βυζάντιο–Ιταλία–Ευρώπη», που αναδεικνύει τη συμβολή του Ελληνισμού στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πνευματικής ταυτότητας.

Στη συνέχεια, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων κα Αθηνά Συναρέλλη, παρουσίασε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και ερευνητικών δράσεων για το 2025–2026, με βιωματικά προγράμματα για μαθητές όλων των βαθμίδων, δράσεις φιλαναγνωσίας, λέσχες ανάγνωσης, εργαστήρια κατά του σχολικού εκφοβισμού, ειδικά προγράμματα για ενήλικες και συνεργασίες σε όλη τη χώρα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπαραλιάκος εξέφρασε θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες προς τη κα Καμηλάκη και την κα Συναρέλλη, καθώς και προς το σύνολο του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού της Βιβλιοθήκης της Βουλής, για την εξαιρετική, συστηματική και υψηλού επιπέδου εργασία που επιτελούν. Όπως τόνισε, η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός τους αποτελούν βασικό πυλώνα της διαρκούς αναβάθμισης του θεσμού και πολύτιμη συμβολή στη διατήρηση της δημοκρατικής μνήμης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η νέα προεδρία θέτει ως προτεραιότητα τη στήριξη και περαιτέρω ενίσχυση του έργου της Βιβλιοθήκης της Βουλής ως σημείου αναφοράς για τη γνώση, τον πολιτισμό και τη θεσμική μας αυτογνωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ