Πιερία Πιο Ψηλά

Φώντας Μπαραλιάκος στη Βουλή: «Βήμα υπευθυνότητας στον φορολογικό τομέα και στον τομέα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας»

Φώντας Μπαραλιάκος στη Βουλή: «Βήμα υπευθυνότητας στον φορολογικό τομέα και στον τομέα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας»

Ο Φώντας Μπαραλιάκος στη Βουλή στην ομιλία του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για συνεργασία στον τομέα της φορολογίας, τοποθετήθηκε με ομιλία του ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος.

Πριν την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μπαραλιάκος εξέφρασε την βαθιά του ευγνωμοσύνη προς τους πυροσβέστες, πιλότους και εθελοντές για τις ακάματες προσπάθειές τους στα πύρινα μέτωπα της πατρίδας μας αυτό το καλοκαίρι.

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο τόνισε πως αυτό εισάγει έναν αριθμό από νέα ψηφιακά εργαλεία – συμμάχους στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διαφάνεια. Εργαλεία για την διεξαγωγή ελέγχων στις διαδικτυακές  συναλλαγές  μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες και στις αγορές από φυσικά καταστήματα με πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις της Οδηγίας 2021/514.

Με το νέο Σχέδιο Νόμου θα παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής διασταύρωσης στοιχείων, γι’ αυτό και καθίσταται υποχρεωτική η διαβίβαση στην ΑΑΔΕ των δεδομένων των συναλλαγών των χρηστών. Στόχος του Σ/Ν είναι ο εντοπισμός των αδήλωτων εισοδημάτων από ηλεκτρονικές συναλλαγές και η επιβολή ανάλογοι φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Οι διατάξεις του νομοθετήματος θα εφαρμόζονται σε κλάδους όπως η μίσθωση μέσων μεταφοράς, η πώληση αγαθών, οι προσωπικές υπηρεσίες, η μίσθωση ακίνητης περιουσίας , δηλαδή στον μεγαλύτερο όγκο των σημερινών διαδικτυακών συναλλαγών για τις οποίες υφίστανται μεγάλες απώλειες εσόδων για το ελληνικό κράτος.

Σε ό,τι αφορά τις προβλεπόμενες κυρώσεις, ο Βουλευτής Πιερίας υπογράμμισε την αυστηρότητά τους (αναστολή λειτουργίας και χρηματικά πρόστιμα έως και 500.000 ευρώ για τις πλατφόρμες, κλείσιμο λογαριασμών και παρακράτηση πληρωμών για τους χρήστες) αλλά και την παρουσία εξαιρέσεων, ανάλογα με τον αριθμό των συναλλαγών και το ύψος των εσόδων.

Ειδικότερη μνεία πραγματοποίησε ο κ. Μπαραλιάκος για τη διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ. Διευκρίνισε πως καθίσταται, στο εξής, υποχρεωτικό οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμής με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με την ΑΑΔΕ και, αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν POS που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Η απροθυμία συμμόρφωσης θα σημαίνει την παύση νόμιμης λειτουργίας των POS και πρόστιμα έως και 200.000 για τους παρόχους και έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις αντίστοιχα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής Πιερίας στάθηκε στις διατάξεις του Ν/Σ για το ΤΑΙΠΕΔ και τη δυνατότητα συμμετοχής του στο Χρηματιστήριο, αξιολογώντας τες θετικά εφόσον στοχεύουν στην βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί μόνιμη πολιτική φορολογικών ελαφρύνσεων, συνοδευμένη από στρατηγικές κατά της φοροδιαφυγής που ενισχύουν το αίσθημα δικαίου, εξυπηρετούν το Δημόσιο συμφέρον και θωρακίζουν τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. Εξασφαλίζει, επιπλέον, έσοδα στα κρατικά ταμεία, τα οποία επαναπροωθηθεί προς τους πολίτες, με στοχευμένα μέτρα στήριξης ανακουφίζοντάς τους από σημαντικά βάρη» ήταν η καταληκτική του επισήμανση.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στον ακόλουθο σύνδεσμο:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ