Πιερία Πιο Ψηλά

Φώντας Μπαραλιάκος: Περιορίζουμε την φοροδιαφυγή και ενισχύουμε τις δημόσιες παροχές

Φώντας Μπαραλιάκος: Περιορίζουμε την φοροδιαφυγή και ενισχύουμε τις δημόσιες παροχές

Ο Φώντας Μπαραλιάκος ως Εισηγητής του Νομοσχεδίου με τίτλο «ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ» παρουσίασε εκτενώς και επισταμένως στην Ολομέλεια της Βουλής τις 11 πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την εισαγωγή ενός πιο δίκαιου, πιο ευέλικτου και πιο αποτελεσματικού συστήματος φορολόγησης.

Ο Βουλευτής Πιερίας αφού θεμελίωσε δικαιοπολιτικά τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου, το οποίο εδράζεται στις συνταγματικές έννοιες της φορολογικής ισότητας, της φοροδοτικής ικανότητας και της φορολογικής δικαιοσύνης, σημείωσε ότι η ψήφιση των νέων ρυθμίσεων συμπίπτει με μία ακόμα εθνική επιτυχία που καταγράφει η ελληνική οικονομία μετά την αναβάθμιση του αξιοχρέου της στην επενδυτική βαθμίδα από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch- τον τρίτο κατά σειρά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Μπαραλιάκος υπογράμμισε ότι στόχος μέσω αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης, ώστε σημαντικοί πόροι- άνω των 100 εκατ. ευρώ- που κατευθύνονταν σε επιδόματα για πολίτες που δεν τα δικαιούνταν, τώρα να κατευθυνθούν σε εκείνους τους ευάλωτους συμπολίτες μας που πραγματικά έχουν ανάγκη. Περαιτέρω δε θα στηριχθεί ανάλογα και η κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης, ξεκινώντας από την υγεία και την παιδεία, όπως προβλέπεται άλλωστε στον προϋπολογισμό του 2024- στον οποίο o βουλευτής είναι ειδικός εισηγητής.

Ο Εισηγητής του νομοσχεδίου αναφέρθηκε στους κεντρικούς άξονες των ρυθμίσεων, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.
  • Την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
  • Το νέο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Την αύξηση του προστίμου που επιβάλλεται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
  • Τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
  • Την διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

Τόνισε την μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ έκανε ρητή μνεία στις πολλές μειώσεις κατά 50% αλλά και πλήρους απαλλαγής από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, όπως οι αγρότες, άτομα με αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα και εξαρτώμενα τέκνα, πολύτεκνες οικογένειες και επιτηδευματίες σε μικρά χωριά και νησιά.

Η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών, τα αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αποτελούν γενναίες παρεμβάσεις που αποβλέπουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης.

Τέλος, ο Φώντας Μπαραλιάκος ανέφερε χαρακτηριστικά ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ότι:

«Το παρόν νομοσχέδιο έχει μόνο έναν αντίπαλο: την φοροδιαφυγή!

Κι έναν σύμμαχο: την καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης.

Και τελικά έναν στόχο: την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και αποβαίνει προς όφελος των πολλών.

Οι ρυθμίσεις, εν τέλει, του παρόντος νομοσχεδίου είναι το εφαλτήριο για ένα πιο σύγχρονο, πιο δίκαιο και πιο ευέλικτο φορολογικό σύστημα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ