Πιερία Πιο Ψηλά

Φώντας Μπαραλιάκος: «Θεραπεύουμε παθογένειες της ελληνικής αγοράς εργασίας βελτιώνοντας δραστικά τη θέση του εργαζόμενου»

Φώντας Μπαραλιάκος: «Θεραπεύουμε παθογένειες της ελληνικής αγοράς εργασίας βελτιώνοντας δραστικά τη θέση του εργαζόμενου»

Φώντας Μπαραλιάκος στη Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τοποθετήθηκε με ομιλία του ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος.

Στην έναρξη του λόγου ο κ. Μπαραλιάκος εξέφρασε την θλίψη του για την απώλεια των 3 ηρωικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των 2 πολιτών στη Λιβύη.

Σε ό,τι αφορά το γενικό πνεύμα του νομοσχεδίου και την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης, ο Βουλευτής Πιερίας υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο κινείται στον άξονα προστασίας και ενίσχυσης της θέσης του εργαζομένου. Προσπαθεί με ρεαλισμό να αντιμετωπίσει πραγματικά προβλήματα, ούτε το 8ωρο καταργείται ούτε η πενθήμερη εργασία. Αντ’ αυτού η μαύρη αδήλωτη εργασία τίθεται σε νέο πλαίσιο, υπέρ του εργαζόμενου. Ακόμη και σε περιπτώσεις που κάποιος επιθυμεί να ασκήσει δεύτερη εργασία, ο νόμος πλέον θα τον καλύπτει, θα έχει νόμιμες αποδοχές, ασφάλεια και εν τέλει και μεγαλύτερη σύνταξη.

Προχωρώντας στο νομοσχέδιο, τόνισε πως με τα πρώτα κιόλας άρθρα του, έρχεται να ενισχύσει τον τομέα της εργασίας με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 1152/2019 στο ελληνικό δίκαιο.

Οι αλλαγές που θεσμοθετούνται θα βελτιώσουν τους όρους εργασίας και θα καλύψουν τις ανάγκες ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ευνοώντας εργαζόμενους και εργοδότες.

Μία ακόμη σημαντική παρέμβαση αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών εντός του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Πλέον, κάθε εργοδότης κατά την πρόσληψη εργαζόμενου με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, υποχρεούται να αναρτά τους βασικούς όρους της σύμβασης εργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ, συνυπογεγραμμένους από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «…το Σχέδιο Νόμου εισάγει στο ΕΡΓΑΝΗ την καινοτομία δημιουργίας της ψηφιακής πλατφόρμα REBRAIN GREECE, για την ενίσχυση της διασύνδεση επιστημόνων και εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων εντός και εκτός Ελλάδος με την εγχώρια αγορά εργασίας. Οι επιχειρήσεις θα καταχωρούν στην πλατφόρμα τις δεξιότητες και όσα προσόντα κρίνουν πως επιθυμούν να έχει ο εν δυνάμει εργαζόμενός τους. Η Κυβέρνηση με την υιοθέτηση καλών ευρωπαϊκών πρακτικών, κάνει έμπρακτα άλλο ένα βήμα προς την ουσιαστική αναστροφή ενός χιλιοειπωμένου προβλήματος, του Brain Drain, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.»

Αναφερόμενος, εξάλλου, ο κ. Μπαραλιάκος στην πολυσυζητημένη τροπολογία επαναφοράς των τριετιών επεσήμανε πως έρχεται να ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και την μισθολογική εξέλιξή τους.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του συνεχάρη την ηγεσία του Υπουργείου για το νομοσχέδιο που προωθεί ουσιαστικές παρεμβάσεις για την προστασία της θέσης των εργαζομένων, διορθώνει χρόνιες στρεβλώσεις του εργασιακού περιβάλλοντος, καταπολεμά την αδήλωτη εργασία και διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στο παρακάτω βίντεο: 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ