Η 6η Απριλίου καθιερώθηκε ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού μετά από ψήφιση νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών την προηγούμενη Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Σύμφωνα με τη σχετική Αιτιολογική Έκθεση, έχουν ήδη αναγνωριστεί αντιστοίχως η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. Πριν, όμως, από τις εν λόγω γενοκτονίες, είχαν προηγηθεί οι απηνείς διωγμοί κατά των Ελλήνων της Θράκης, και ιδίως της Ανατολικής Ρωμυλίας, οι οποίοι προλείαναν το έδαφος για τις πολιτικές και πολεμικές μεθοδεύσεις, που εφαρμόστηκαν εις βάρος του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού.
Η 6η Απριλίου του 1914, το διαβόητο «Μαύρο Πάσχα» του Θρακικού Ελληνισμού, είναι η αποφράδα ημέρα που ξεκίνησε η συστηματική επιχείρηση αφανισμού του Ελληνισμού της Ανατολής με αποκορύφωμα το 1923. Ως εκ τούτου η καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, δεν διαφυλάττει απλώς την ιστορική μνήμη ενός ιστορικά τεκμηριωμένου γεγονότος, αλλά συμβάλλει και στην επιβεβλημένη διεθνοποίησή του. Η ιστορικά επιβεβαιωμένη Θρακική Γενοκτονία αποτέλεσε την αφετηρία των γενοκτονικών πράξεων κατά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.
Εφεξής, η 6η Απριλίου δεν θα αποτελεί απλώς μία ημέρα ιστορικής μνήμης, αλλά πρωτίστως μία ημέρα δικαίωσης του θρακικού ελληνισμού και των απανταχού θρακικών σωματείων για την προσφορά τους στην παράδοση, τον πολιτισμό και την οικονομία της πατρίδας μας.
Φώντας Μπαραλιάκος
Βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας