Πιερία Πιο Ψηλά

Χωρίς προσκόμματα η ψήφος του Απόδημου Ελληνισμού

Χωρίς προσκόμματα η ψήφος του Απόδημου Ελληνισμού

Ομιλία Φ.Μπαραλιάκου στη Βουλή επί του Νομοσχεδίου για την άρση περιορισμών της ψήφου των Ομογενών

Στη συζήτηση στη Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών της ψήφου του Απόδημου Ελληνισμού, τοποθετήθηκε με ομιλία του ο Βουλευτής ΝΔ του Νομού Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος.

Ο κ. Μπαραλιάκος, στην αφετηρία του λόγου του, επεσήμανε την σύμπνοια και την ομοθυμία, με την οποία η ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψήφισε το Νομοσχέδιο για την διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας. Χαρακτήρισε την κατοχύρωση του δικαιώματος του «εκλέγειν» στον Απόδημο Ελληνισμό ως ορόσημο στα τεκταινόμενα της πολιτικής ζωής, ως ιστορικό κεκτημένο που ικανοποίησε ένα διαχρονικό αίτημα των Ελλήνων της Διασποράς και της Εθνικής Ομογένειας.

Ακολούθως,  ο Βουλευτής Πιερίας αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις  του παρόντος νομοσχεδίου επικεντρώνοντας τα σχόλιά του σε δύο σημεία: στην άρση των περιορισμών, που εισάγει το νομοθέτημα, για τους Απόδημους Έλληνες και στην ισότητα της ψήφου τους. Οι Έλληνες της Ομογένειας παύουν πλέον να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης διαλογής και δύνανται να ψηφίζουν χωρίς προσκόμματα. Άλλωστε, αυτό ήταν και το μήνυμα των εκπροσώπων του Απόδημου Ελληνισμού στις συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής: το δικαίωμα των απόδημων Ελλήνων να είναι ισότιμο με των υπόλοιπων Ελλήνων χωρίς αστερίσκους.

Ο κ. Μπαραλιάκος, εξάλλου, προχώρησε και σε μία διευκρινιστική παρατήρηση, ορμώμενος από ένα σχόλιο του κ. Κατρούγκαλου, για  δήθεν μη στήριξη του νομοσχεδίου από τους Βουλευτές της ΝΔ επισημαίνοντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν εγγραφεί και θα τοποθετηθούν κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής 49 από τους 158 βουλευτές της ΝΔ (1 στους 3 βουλευτές της ΚΟ δηλαδή), ενώ αντίστοιχα έχουν εγγραφεί και θα τοποθετηθούν μόλις 14 από τους 85 της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (1 στους 6 δηλαδή), ποσοστό που μάλλον φανερώνει την δυσαρέσκεια των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την κομματική τους γραμμή.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μπαραλιάκος τόνισε : «Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι διαυγής και ξεκάθαρη!  Κανένας παράλογος περιορισμός και κανένα γραφειοκρατικό πρόσκομμα για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων της Ομογένειας. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι αυτή που πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της,  απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της Διασποράς. Ας σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να οχυρώνεται ξανά πίσω από τις ιδεοληψίες του και τις μικροπολιτικές του κυβιστήσεις. Ας μας εξηγήσει γιατί φοβάται την ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς και προσπαθεί να την καταστήσει ανενεργή. Απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος ο Ελληνισμός οφείλει να προχωρά ενωμένος και ισχυρός, πέρα από διχαστικές ρητορικές και διαχωριστικές γραμμές. Κι αυτή είναι διαχρονικά και αταλάντευτα η θέση μας!»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ