Πιερία Πιο Ψηλά

Brain Drain

Το «brain drain» (φυγή μυαλών) και οι επενδυτές του κ. Μάρδα

Για όλα όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα δεν χρειάζεται νομίζω να σχολιάσουμε τίποτε παραπάνω από το γεγονός ότι αυτοί που, δυστυχώς, κρατούν την τύχη της χώρας στα χέρια τους είναι τουλάχιστον κατώτεροι των περιστάσεων.

Ένα απλό παράδειγμα είναι οι «φευγάτες» προτάσεις που κατά καιρούς δημοσιοποιεί ο υπουργός Δ. Μάρδας. Μια από αυτές μάλιστα αφορά στον Όλυμπο και στην αξιοποίηση του, που ακόμα περιμένουν οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς την πρόσκληση του για την γνωστή πλέον (όπως και σε όλα τα ζητήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) διαβούλευση…

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μάρδας, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή μεταξύ άλλων και την πρότασή του, να εφαρμοστεί η διάταξη (που ισχύει ήδη από το 2013 με βάση την απόφαση 23195 του Υπουργού Εσωτερικών) για τους πρόσφυγες – μετανάστες ώστε να μπορούν να επενδύσουν στην χώρα μας προκαλώντας σειρά αντιδράσεων ακόμα και από στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης.

Το εύλογο ερώτημα: σε αυτή την δύσκολη στιγμή της χώρας αυτή είναι η λύση τους προβλήματος; Όταν νέα φοροκαταιγίδα έρχεται, νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι προ των πυλών, οι επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία αυξάνεται και οι καλύτεροι Έλληνες επιστήμονες εγκαταλείπουν την χώρα, είναι τουλάχιστον ανεδαφικό να συζητάμε μέρες τώρα για τους μετανάστες επενδυτές. Και μάλιστα την ίδια ώρα που οι έλληνες επενδυτές γίνονται μετανάστες!

Για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι περισσότερες από αυτές που ανοίγουν σύμφωνα με τα στοιχειά του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ). Όπως αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής”, για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης οι επιχειρήσεις που κλείνουν είναι περισσότερες κατά 4.000 από αυτές που ανοίγουν. Στην Πιερία το πρώτο τρίμηνο του 2016, 124 εταιρείες έκαναν διακοπή εργασιών όταν στο ίδιο διάστημα δήλωσαν την έναρξή τους μόνο 67!

Θα περιμέναμε από τον κ. Μάρδα να ακούσουμε κάποιο αναπτυξιακό μέτρο. Θα περιμέναμε να ακούσουμε κάποια κίνητρα για να μείνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην χώρα μας. Θα περιμέναμε να μας γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα των επαφών του στο εξωτερικό με τους νέους επενδυτές, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του στο Επιμελητήριο Πιερίας τον προηγούμενο Δεκέμβριο, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα! Γιατί τελικά οι μόνες νέες «επενδύσεις» που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην χώρα μας είναι τα hotspots!

Αλλά το δυστυχέστερο όλων είναι η θλιβερή πρωτιά που διεκδικεί η Ελλάδα, καθώς αναδεικνύεται η χώρα με τη μεγαλύτερη διαρροή νέων στο εξωτερικό (φαινόμενο «brain drain» – φυγή μυαλών). Νέα παιδιά, λαμπροί επιστήμονες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της χώρας, μη βλέποντας κάποια ελπίδα στην Ελλάδα την εγκαταλείπουν αναζητώντας στο εξωτερικό καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος, από το 2008 μέχρι το 2013 σχεδόν 223.000 νέοι, ηλικίας 25-39 ετών, εγκατέλειψαν την Ελλάδα για να βρουν δουλειά σε πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει με χαμηλότερης ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ήδη χαμηλή πορεία της οικονομίας της.

Καθημερινά συνομιλώ με νέους άνεργους, αγρότες, κτηνοτρόφους, πτυχιούχους που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα που υπεραγαπούν, θέλουν να τολμήσουν την δική τους επαγγελματική προσπάθεια. Ακόμα και αυτοί που θα προσπαθήσουν να ενταχθούν στα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, διστάζουν να προχωρήσουν αφού αναλύοντας την βιωσιμότητα της επιχείρησης τους, διαπιστώνουν ότι 7€ από τα 10€ τζίρο που θα κάνουν θα πηγαίνουν σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και με τα 3€ (!!!) που θα περισσέψουν θα πρέπει να πληρώσουν όλα τα υπόλοιπα έξοδά τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους!

Αφήστε τα θερινά Νταβός, τους μετανάστες-επενδυτές και τις επικοινωνιακές φωτοβολίδες κε Μάρδα και κάντε άμεσα (χθες) ό,τι μπορείτε για να κρατήστε τη νεολαία μας στην Ελλάδα.

Επικεντρωθείτε στο να γίνει το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα πιο ελκυστικό για τους Έλληνες, αξιοποιήστε ό,τι καλύτερο έμεινε στην χώρα, το ανθρώπινο δυναμικό της, και αφήστε τους μετανάστες και τις επενδύσεις τους… Δώστε κίνητρα και ελπίδα στους νέους μας και επιτέλους γίνετε σε κάτι χρήσιμοι για τούτη τη χώρα !

*Ξενοφών Ε. Μπαραλιάκος

fbaraliakos@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ