Πιερία Πιο Ψηλά

Τι αλλάζει στη ζωή μας με τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τι αλλάζει στη ζωή μας με τη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με 158 «ναι» ανέτειλε και τυπικά η εποχή της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.

* Του Φώντα Μπαραλιάκου

«Οι εκλογές έδειξαν πως η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

«Η κοινωνία μας έκλεισε έναν κύκλο διχασμού» σημείωσε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που αποτέλεσαν τη διακήρυξη Μητσοτάκη για τον πολυδύναμο και πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε μία νέα «παραγωγική Ελλάδα», με έμφαση στην οικονομία, αλλά και σε τομείς στους οποίους δεν ήταν δυνατή η εφαρμογή τολμηρών μεταρρυθμίσεων την πρώτη τετραετία εξαιτίας των αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήταν υψηλών συμβολισμών με έμφαση στις ανάγκες των ευάλωτων πολιτών. Συνεχίζεται το Market Pass, ενώ θα υπάρξει και Youth Pass ύψους 150 ευρώ από τον Σεπτέμβριο. Εγκαινιάζεται νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο από το 2024 αλλά και κοστολόγηση των πολιτικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Εθνικός στόχος αποτελεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους. «Στην τετραετία ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στην Παιδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «θα κινηθούμε άμεσα για την προετοιμασία της μεγάλης αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος». Παράλληλα όρισε τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό: με αφετηρία τον «αστικό εκσυγχρονισμό» του Ελευθερίου Βενιζέλου, συνεχίζει με τον «ανορθωτικό» εκσυγχρονισμό» των δεκαετιών του ’50 και ’60 και συμπεριλαμβάνει τον «πολιτικό εκσυγχρονισμό» της Μεταπολίτευσης.

Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού σηματοδότησαν τη «νέα εποχή» μίας «χρήσιμης κυβέρνησης όλων των Ελλήνων» με συνέπεια προεκλογικών λόγων και κυβερνητικών πράξεων. Η ισχυρή αυτοδυναμία που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν ήταν απλώς μία μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Ήταν πρωτίστως η ώριμη επιλογή της πλειονότητας των Ελλήνων, προκειμένου να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην τοξικότητα, τον διχασμό, τις αγκυλώσεις και τη λάσπη.

Το νέο «οικονομικό και κοινωνικό πακέτο» Μητσοτάκη περιλαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα και άμεσα μέτρα που θα στηρίξουν την καθημερινότητα εκατομμύριων νοικοκυριών και θα αλλάξουν τη ζωή των πολιτών.

Ο μοναδικός αντίπαλος της σημερινής κυβέρνησης είναι τα προβλήματα των πολιτών.

Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός εστιάζει στο κυβερνητικό έργο και στις μέγιστες δυνατές πλειοψηφίες προκειμένου να περάσουν και υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την Ελλάδα ακόμη πιο κοντά στα κεκτημένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

*Ο Φώντας Μπαραλιάκος είναι Βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ