Πιερία Πιο Ψηλά

esoterikos danismos

Και φυσικά αποτελεί αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό η ΠΝΠ!

Του Ξενοφώντα Ε. Μπαραλιάκου*

Ξαφνικά χθες ακούσαμε (με έκπληξη και μάλιστα έγινε και είδηση!) δια στόματος του Υπουργού Επικρατείας της Κυβέρνησης κου Παπά, ότι η εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την παραχώρηση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων και των Περιφερειών αποτελεί εσωτερικό δανεισμό !

Μα όταν μία χώρα για να ανταποκριθεί στις εσωτερικές υποχρεώσεις σε μισθούς και συντάξεις και ενδεχόμενα και στις εξωτερικές σε ΔΝΤ, τόκους κτλ,  υποχρεώνει τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης  (δηλ. δήμοι, περιφέρειες, νοσοκομεία, ΔΕΚΟ, πανεπιστήμια, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, μουσεία κ.α.) να της παραχωρήσουν ότι υπάρχει στα ταμεία τους, μεταφέροντάς τα σε ειδικό λογαριασμό στην τράπεζα της Ελλάδος, η πράξη αυτή αποτελεί τον ορισμό του ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥ εσωτερικού δανεισμού.

Να διευκρινίσω ότι ο εκούσιος εσωτερικός δανεισμός είναι κάτι που συνηθίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου και περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων του δημοσίου από ιδιώτες και επιχειρήσεις με συγκεκριμένο επιτόκιο και χρονική διάρκεια.

Η ΠΝΠ φέρνει σειρά αλυσιδωτών αρνητικών οικονομικών συνεπειών, αφού η παύση πληρωμών που θα ακολουθήσει λόγω έλλειψης ρευστότητας από τους Δήμους και τις Περιφέρειες προς π.χ. τους προμηθευτές τους θα μετακυληθεί προς τις υποχρεώσεις και ακόμα και την πληρωμή του προσωπικού των εταιρειών που συναλλάσσονται με τους Δήμους και της Περιφέρειες και πάει λέγοντας …

Ακόμα, οι διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα για την άμεση επιστροφή των χρημάτων εφόσον ζητηθεί από κάποιο Δήμο ή Περιφέρεια δεν έπεισαν κανέναν (για αυτό άλλωστε και Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να φτάσουν στα άκρα) και η αλήθεια είναι ότι αν χρησιμοποιηθούν έστω και για σκοπούς έκτακτης ανάγκης θα είναι ανέφικτο να επιστραφούν…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό που είχε πει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Μ. Γλέζος σε ανύποπτο χρόνο, λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές, περί εσωτερικού δανεισμού, εφαρμόστηκε στην πρώτη του μορφή, και μάλιστα πολύ γρήγορα (πριν καν κλείσει τρίμηνο η κυβέρνηση).

Να περιμένουμε λοιπόν σε λίγο καιρό να ζήσουμε και την δεύτερη μορφή του («κούρεμα» καταθέσεων); Προσωπικά το απεύχομαι.

*Ο Ξενοφών Μπαραλιάκος είναι οικονομολόγος, Σύμβουλος επιχειρήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ