Ομιλία στη Βουλή
Επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού με θέμα «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη» τοποθετήθηκε με ομιλία του στη Βουλή ο βουλευτής Πιερίας ΝΔ κ.Φώντας Μπαραλιάκος.
Ο κ. Μπαραλιάκος συνεχάρη, αρχικά, όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες για την προσήλωση, την πειθαρχία και την υπευθυνότητα που επέδειξανστην καθημερινή μάχη με την πανδημία. Σημείωσε πως «…η πατρίδα μας συγκέντρωσε τον παγκόσμιο έπαινο και μετετράπη σε παράδειγμα μίμησης. Αυτό το κεφάλαιο αξιοπιστίας, σταθερότητας και ασφάλειας δύναται να μετατραπεί στο εφαλτήριο για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, να περιορίσουμε τις οικονομικές συνέπειες και να βγούμε ένα βήμα πιο μπροστά από όλους.»
Αναφερόμενος, εν συνεχεία, στο Νομοσχέδιο τόνισε πως με αυτό εισάγονται βέλτιστες διεθνείς πρακτικές της τουριστικής επιχειρηματικότητας και αξιοποιούνται τρόποι ποιοτικής αναβάθμισης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Ειδικότερα, βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο του καταδυτικού τουρισμού, ο οποίος παρέμενε μέχρι σήμερα αναξιοποίητος και ανενεργός. Με τις νέες ρυθμίσεις τα ελληνικά νερά και ο βυθός μας απελευθερώνονται. Μετατρέπονται σε πόλο έλξης για μια πλατιά μάζα τουριστών υψηλού οικονομικού προφίλ οι οποίοι αναβαθμίζουν άρδην, με πιο ποιοτικά κριτήρια, την τουριστική αγορά.
Η παρούσα νομοθέτηση αποτινάσσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, η διοικητική διαδικασία απλοποιείται, τα εμπόδια αίρονται, οι πράξεις αδειοδότησης επιταχύνονται. Πλέον θα είναι προσβάσιμα και επισκέψιμα τα αξιοθέατα καταδυτικού τουρισμού μαζί και αυτά των Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία Ελεύθερων Τεχνητών Υποβρυχίων Αξιοθέατων, όπως ναυάγια, πλωτά ναυπηγήματα ή έργα τέχνης. Η περιβαλλοντική ευαισθησία, παράλληλα, ενισχύεται χωρίς να παγιδεύεται η επιχειρηματικότητα.
Ο βουλευτής Πιερίας, μάλιστα, πραγματοποίησε ειδική αναφορά για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα αποκομίσει η Πιερία από το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο. Η Πιερία με την ψήφιση και εφαρμογή του παρόντος νομοσχεδίου θα έχει τη δυνατότητα να προσκαλέσει τους λάτρεις της κατάδυσης, τους εξερευνητές του βυθού, τους ερασιτέχνες της φύσης και της ιστορίας να ανακαλύψουν την πολύπτυχη φυσιογνωμία της πιερικής θάλασσας. «Ένα ποντισμένο ενάλιο θεματικό καταδυτικό πάρκο στη σκιά του Ολύμπου, που θα εμπεριέχει στοιχεία από την πλούσια θεματολογία του τόπου, π.χ των 12 Ολύμπιων μυθικών θεών, των 9 Μουσών και του Ορφέα, όπου χιλιάδες επισκεπτών και ταξιδιωτών θα συνέρρεαν να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τέτοια μνημεία, τέτοια καταδυτικά πάρκα» ήταν, εκτός των άλλων, ορισμένα στοιχεία που επεσήμανε σε σημείο της ομιλίας του.
Ο κ. Μπαραλιάκος υπογράμμισε, εξάλλου, την πολύ σημαντική ρύθμιση του άρθρου 43 το οποίο επαναφέρει το πιο λειτουργικό και ευνοϊκό πλαίσιο παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού στα 500 τετραγωνικά μέτρα, εξαιρώντας από αυτό τα ξενοδοχεία και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
Καταληκτικά εξήρε την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου και δήλωσε: «…Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα της Δημόσιας Υγείας. Με πολιορκητικό κριό τον τουρισμό μας, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενούς του να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, να γίνουμε και στον τουρισμό το παγκόσμιο θετικό παράδειγμα και την επόμενη χρονιά να απογειώσουμε τις δυνατότητες μας».