Πιερία Πιο Ψηλά

Την ενίσχυση με προσωπικό του Κτηματολογικού Γραφείου Κατερίνης

Την ενίσχυση με προσωπικό του Κτηματολογικού Γραφείου Κατερίνης

Ζήτησε στη συνάντηση του ο Φ. Μπαραλιάκος από τον Υφυπουργό Γ. Στύλιο

Την στελέχωση με επιπλέον προσωπικό του Κτηματολογικού Γραφείου Κατερίνης ζήτησε κατά την συνάντησή του με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιο για το Κτηματολόγιο και τα Ειδικά Ψηφιακά Έργα Γεώργιο Στύλιο, ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αγοροπωλησίες των ακινήτων και γενικότερα στις εγγραφές των πράξεων λόγω της υποστέλεχωσης του Υποθηκοφυλακείου και του Κτηματολογικού Γραφείου Κατερίνη είναι μεγάλες και ο Βουλευτής Πιερίας επισήμανε την αναγκαιότητα για άμεση ενίσχυση με προσωπικό.

Στη συνεργασία του με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο κ. Μπαραλιάκος ενημερώθηκε για το σχέδιο νόμου της ψηφιακής αναβάθμισης των κτηματολογικών υπηρεσιών που επιταχύνει την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης, ενώ συζήτησαν για τα οφέλη που προκύπτουν από την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Η πλήρης πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία θα διασφαλίσει διαφάνεια στις συναλλαγές, αφού ιδιοκτήτες και υποψήφιοι αγοραστές θα δύνανται να γνωρίζουν, επακριβώς, το ισχύον καθεστώς κάθε ακινήτου. Παράλληλα, οι ανακρίβειες σε μία κτηματολογική εγγραφή θα  μπορούν να διορθώνονται έγκαιρα.

Επιπλέον, λόγος έγινε και για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτου, πολύτιμο εργαλείο για τη διαδικασία μεταβίβασης ενός ακινήτου. Η επιτάχυνση θα επιτευχθεί μέσα από την ψηφιοποίηση περισσότερων από 17 πιστοποιητικών, τα οποία μέχρι σήμερα αναζητούνται σε έντυπη μορφή από μια σειρά υπηρεσιών, ενώ πλέον θα χορηγούνται ηλεκτρονικά, μέσα από διασυνδέσεις μεταξύ των μητρώων του Δημοσίου.

Ο Βουλευτής Πιερίας έθιξε, επίσης, το θέμα της αναδιοργάνωσης των ΕΛΤΑ. Από την πλευρά του επεσήμανε την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού τους, που θεωρείται μονόδρομος. Αυτό, άλλωστε, επιτάσσει η εποχή και ο ανταγωνισμός. Τέλος, ο κ. Μπαραλιάκος ζήτησε να υπάρξει  στήριξη των καταστημάτων ΕΛΤΑ του Νομού Πιερίας για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ