Πιερία Πιο Ψηλά

ΒΙΒΛΙΟ ΓΕΩΡΓΡΑΦΙΑΣ Ε ΔΗΜΟT 3

Επιστολή Ξ. Μπαραλιάκου προς τον Υπουργό Παιδείας Επισήμανση σοβαρής παράλειψης για τον Όλυμπο σε βιβλίο Γεωγραφίας της Ε΄ Δημοτικού

Την αποκατάσταση της αλήθειας και τη διόρθωση του βιβλίου της Γεωγραφίας που διδάσκονται οι μαθητές της Ε΄ Δημοτικού ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο Πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας και Οικονομολόγος Ξενοφών Μπαραλιάκος.

Συγκεκριμένα στο βιβλίο των συγγραφέων Κωστή Κουτσόπουλου, Μαρίας Σωτηράκου και Μαρίας Ταστσόγλου «Γεωγραφία – Μαθαίνω την Ελλάδα» της Ε΄ Δημοτικού, στο Κεφάλαιο 13 και στη σελίδα 48, σε πίνακα όπου καταγράφονται τα ψηλότερα βουνά της χώρας, αναφέρεται ότι ο Όλυμπος ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας! Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το όρος Σμόλικας, το οποίο ανήκει γεωγραφικά, όπως σημειώνεται, τόσο στην Ήπειρο όσο και στη Μακεδονία.

Στην επιστολή του προς τον Υπουργό ο κ. Μπαραλιάκος επισημαίνει την παραπάνω παράλειψη υπογραμμίζοντας πως ο Όλυμπος, όπως όλοι γνωρίζουν, βρίσκεται στα νοτιοδυτικά όρια της Μακεδονίας και μεταξύ Πιερίας και Λάρισας. Μάλιστα, όπως τονίζει, ο Μύτικας, που είναι και η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, με ύψος 2.917 μέτρα, βρίσκεται στον Πιερικό Όλυμπο και επομένως στη Μακεδονία.

Ο κ. Μπαραλιάκος ζητά την παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού προς αποκατάσταση της αλήθειας και του σοβαρότατου αυτού λάθους στην επόμενη έκδοση του βιβλίου και προτείνει την άμεση αποστολή διευκρινιστικής οδηγίας στους διδάσκοντες του μαθήματος ώστε να εξηγούν στους μαθητές πως ο Όλυμπος δεν ανήκει μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και – κατά κύριο λόγο – στη Μακεδονία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ