Πιερία Πιο Ψηλά

IMG 4768

Τροπολογία υπέρ των λογιστών-φοροτεχνικών που νοσούν από Covid 19

Κατέθεσε ο Φ.Μπαραλιάκος μαζί με συναδέλφους της ΝΔ   

Τροπολογία  για τη διαγραφή των προστίμων που αφορούν την εκπρόθεσμη υποβολή των Μ.Υ.Φ. 2014 και για τη δυνατότητα παράτασης υποβολής των δηλώσεων πελατών λογιστών-φοροτεχνικών που ασθενούν από Covid-19 κατατέθηκε από τον Βουλευτή Πιερίας Φώντα Μπαραλιάκο και 5 ακόμη  Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.  

Αναλυτικότερα, οι  βουλευτές της ΝΔ  Β. Σπανάκης, Ι. Παππάς, Ξ. Μπαραλιάκος, Δ. Μαρκόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης και Δ. Σταμενίτης με το πρώτο άρθρο της τροπολογίας προτείνουν  τη ρύθμιση του ζητήματος για τη διαγραφή των προστίμων που αφορούν την εκπρόθεσμη υποβολή των Μ.Υ.Φ. του 2014.

Με το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας προσβλέπουν στην αντιμετώπιση   του προβλήματος που έχει εντοπιστεί από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν νοσούντες λογιστές – φοροτεχνικοί αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους εμπρόθεσμα, με επακόλουθο την επιβολή προστίμων στους πελάτες τους αλλά και στις εταιρείες που εργάζονται ως μισθωτοί. Επιπρόσθετα,  διαπιστώθηκε σοβαρό πρόβλημα και στις περιπτώσεις θανάτων λογιστών – φοροτεχνικών, όπου έπρεπε από τους πελάτες τους να υπάρξει εξουσιοδότηση  συναδέλφου λογιστή – φοροτεχνικού για την υποβολή των πάσης φύσεως δηλώσεων τους, μέσα σε πιεστικά χρονικά περιθώρια.

Ο κ. Μπαραλιάκος δήλωσε για την πρωτοβουλία του ιδίου και των συναδέλφων του τα εξής:  “Με τις προτεινόμενες  διατάξεις της τροπολογίας επιλύεται ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από το 2016 και ταλάνισε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, αποφεύγεται η άδικη επιβολή προστίμων, που επωμίζονται κατά το πλείστον οι λογιστές-φοροτεχνικοί, ενώ παύει να θίγεται η επαγγελματική τους αξιοπιστία και συνέπεια, παρά την αγωνία τους να ξεπεράσουν τον κίνδυνο λόγω της κατάστασης της υγείας τους. Τέλος προσδοκάται η  στήριξη του λογιστή-φοροτεχνικού, με τις ρυθμίσεις αυτές, να οδηγήσει και στη στήριξη της εφαρμογής της φορολογικής πολιτικής της Κυβέρνησης από τον επαγγελματικό κλάδο, που ανέλαβε όλο το φορτίο των φορολογικών, εργατικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων μέσα στην υγειονομική κρίση που βιώνει η πληττόμενη κοινωνία από την υγειονομική κρίση.” 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ