Πιερία Πιο Ψηλά

70910915 755676694882794 2612497991906361344 n

Κανένας νεκρός στους δρόμους μας !

Η Ευρώπη αποτελεί σήμερα την ασφαλέστερη περιοχή στον πλανήτη, μετά την Ιαπωνία και τις Η.Π.Α. Παρά ταύτα, η χώρα μας, έρχεται όγδοη στα τροχαία δυστυχήματα και πρώτη σε θανάτους μοτοσικλετιστών στην Ευρώπη. Οι ειδικοί ψυχολόγοι της κυκλοφορίας επισημαίνουν ότι «we drive as we live», όμως, η οδηγική ασφάλεια αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα.

Οι κύριες αιτίες των τροχαίων στην Ελλάδα είναι η κόπωση, η υπνηλία, η απόσπαση προσοχής, το αλκοόλ και η ταχύτητα. Το ένα τρίτο των τροχαίων σήμερα προκαλείται από την υπερβολική ταχύτητα.

Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη. Οφείλουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε ώστε να υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε δραστηριότητες σε θέματα που προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση στοχεύοντας κατ’ εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Επείγει η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρμόδιων φορέων σε θέματα ενημέρωσης και προάσπισης της οδικής ασφάλειας αλλά και η παραπέρα ενίσχυση, ενδυνάμωση και στήριξη της πολιτείας στην ανάληψη και τήρηση ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών στη χώρα μας σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, οδικής ασφάλειας και μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων.

Η ενίσχυση του έργου της τροχαίας δεν αποτελεί χρέος αποκλειστικά του ελληνικού κράτους, αλλά και της κοινωνίας, για μία προληπτική, εμφανή, συστηματική παρουσία της τροχαίας στους δρόμους με αυξημένο προσωπικό και υψηλή εκπαίδευση.

Πριν από επτά χρόνια στην οικογένειά μας χάσαμε τον Δημήτρη σε τροχαίο δυστύχημα. Ο Δημήτρης ήταν ένας εξαιρετικά συνετός και ευσυνείδητος οδηγός. Κι όμως έχασε τη ζωή του εξαιτίας της αμελούς και παραβατικής οδηγικής συμπεριφοράς ενός άλλου. Αυτό σημαίνει ότι όλοι κινδυνεύουμε. Κοιτάζουμε τις στατιστικές και τα νούμερα, αλλά δεν βλέπουμε τον πόνο πίσω από τα νούμερα αυτά. Προσωπικά, δεσμεύομαι να πράξω όσα περισσότερα μπορώ ως Βουλευτής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να μη ζήσουν άλλες οικογένειες αυτό που ζούμε εμείς.

* Η φωτογραφία είναι από τη χθεσινή Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας στη Βουλή στην οποία συμμετέχω, όπου το Ινστιτούτο “Πάνος Μυλωνάς” παρουσίασε το πρόγραμμα και τις δράσεις του. Οι συμμετέχοντες σχηματίζουμε με τα χέρια μας το μηδέν για να διαδώσουμε το μήνυμα της “Πανευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς κανένα νεκρό στο δρόμο”, όπως έχει καθιερωθεί η 26η Σεπτεμβρίου.

Φώντας Μπαραλιάκος

Βουλευτής ΝΔ Πιερίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ