Πιερία Πιο Ψηλά

Το κάψιμο των κέδρων στην Εξοχή 4

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο του καψίματος των κέδρων στην Εξοχή

Το κάψιμο των κέδρων στην Εξοχή 1

Και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εξοχής τίμησε πιστά την παράδοση αναβιώνοντας το έθιμο του “καψίματος των κέδρων” παραμονές της Αποκριάς, παρουσία φίλων και μελών του Συλλόγου και κατοίκων της περιοχής, το οποίο είχα τη χαρά να παρακολουθήσω.

Το κάψιμο των κέδρων στην Εξοχή 2

Στην εκδήλωση το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Εξοχής παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και κάλεσε τους παρευρισκομένους να συμμετέχουν μαζί τους και να γίνουν ένα και το γλέντι, υπό τον ήχο της λύρας, συνεχίστηκε μέχρι αργά.

Αξίζουν πολλά ειλικρινή συγχαρητήρια στον πρόεδρο, το Δ.Σ. και στα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Εξοχής καθώς και στον Πάτερ Ιωάννη Σαββίδη, που με το μεράκι τους και την εργατικότητα τους, κρατούν τα ήθη και τις παραδόσεις του τόπου μας ζωντανές.

 

Και μία σύντομη ιστορική αναδρομή στο έθιμο:

Το κάψιμο των κέδρων είναι ένα από τα έθιμα των Ελλήνων που έχει πανάρχαιες ρίζες. Στο χωριό Εξοχή Πιερίας ο πολιτιστικός σύλλογος τιμά το έθιμο των κέδρων και το συνδέει με το παρόν. Το κάψιμο των κέδρων έχει τις ρίζες του σε διονυσιακές τελετές και συνδέεται με τον Ορφέα που έζησε στα Πιέρια Όρη και λατρεύτηκε από τους ανθρώπους. Επίσης συνδέεται και με τις Εννέα Μούσες, όπου άκουγαν το τραγούδι του Ορφέα.

Οι άνθρωποι συλλέγουν κέδρα και ανάβουν φωτιά, διότι πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο καίγεται η κακία, τα ανθρωπινά πάθη και ακολουθεί η συγχώρεση και η ισορροπία στις ανθρώπινες σχέσεις. Στην συνέχεια ξεκινά ο χορός, το τραγούδι και οι άνθρωποι μαζεύονται γύρω από την φωτιά για να βιώσουν το στοιχείο της φύσης που αναθερμαίνει τις ανθρώπινες σχέσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ