Πιερία Πιο Ψηλά

Όταν η οικονομία είναι... το ατού του

Όταν η οικονομία είναι… το “ατού” του

Αρχές του χρόνου ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό κανάλι επισήμανε ότι τα πράγματα στην οικονομία της χώρας πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και ότι η κυβέρνηση του έσωσε την χώρα από την οικονομική καταστροφή. Χρησιμοποίησε μάλιστα την ατάκα «η οικονομία είναι το ατού μου» προκαλώντας στο άκουσμα της, απορία και έκπληξη !

Ας δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει στην οικονομία γιατί σαν άνθρωπος της αγοράς και της επιχειρηματικότητας που συνομιλώ καθημερινά με πολλούς ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας έχω εντελώς διαφορετική άποψη.

Παραθέτω κάποια βασικά οικονομικά μεγέθη, που καθρεφτίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας και των πολιτών αυτής:

Ένας στους δύο οφειλέτες χρωστάει στην εφορία κάτω από 500 ευρω. Δηλαδή δεν μπορεί να δώσει ούτε αυτά τα μικρά σχετικά ποσά για να μη έχει κάποιο χρέος στην εφορία.

-Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των ιδιωτών προς το δημόσιο στο τέλος του 2018 διαμορφώθηκε στα 104,5 δις € με αυξητικές τάσεις.

Το χρέος της χώρας εκτοξεύθηκε στα 358,9 δις € το 2018, από 328,7 το 2017! Αύξηση δηλαδή 30δις € μέσα σε μία χρονιά, για την οποία η σημερινή κυβέρνηση «διαφημίζει» τον εξορθολογισμό των δημόσιων οικονομικών

-Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν σταθερά υψηλές, στα 2,1 δισ. ευρώ και το 2019 στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία. Οι υποχρεώσεις αυτές έπρεπε να είχαν μηδενιστεί τον Αύγουστο του 2018, όταν και ολοκληρώθηκε το δήθεν επιτυχημένο πρόγραμμα.

Η αναιμική ανάπτυξη του 1,9% για το 2018 (έπρεπε να έχουμε ανάπτυξη σήμερα πάνω από 4%) αποδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης να επιτύχει ισχυρές οικονομικές συνθήκες και να δρομολογήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Η σημερινή κυβέρνηση διώχνει επενδύσεις που θα δημιουργούσαν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας

– Όλες οι διεθνείς Εκθέσεις που έχουν δημοσιευθεί το τελευταίο διάστημα τονίζουν την καθήλωση της ελληνικής οικονομίας λόγω της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Και ενώ η οικονομία για τον πρωθυπουργό της χώρας είναι το ατού του, είμαστε η 2η χώρα στον κόσμο μαζί με την Β.Κορέα που έχουν ακόμη capital controls !!!

Και όλα αυτά, όταν υποτίθεται ότι έχουμε βγει εδώ και 7 μήνες από το μνημόνιο και άλλα ωραία που ακούμε καθημερινά από ανθρώπους ημιμαθείς, άσχετους με την οικονομία, ανεπάγγελτους και επικίνδυνους για το μέλλον της χώρας .

Η Ελλάδα στο κομβικό αυτό σημείο και μετά από 10 χρόνια κρίσης πνίγεται.

 Έχει ανάγκη από οξυγόνο.

Ο κίνδυνος για πισωγύρισμα είναι μεγάλος.

Για αυτό όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές και αλλάξει η κυβέρνηση, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να πάρει η οικονομία «μπροστά», οι επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και η προοπτική δημιουργίας νέων !

Φώντας Μπαραλιάκος 
Oικονομολόγος
fbaraliakos@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ