Πιερία Πιο Ψηλά

katotatosmisthos

Με δυο χρόνια καθυστέρηση!

Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε στην Βουλή η τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για σημαντικό βήμα σε ότι αφορά την υλοποίηση «της κορυφαίας δέσμευσης που αναλάβαμε απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», τονίζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση θα ψηφίσει τον ενιαίο αυξημένο κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο του 2019».

Μέχρι εδώ όλα καλά… αλλά μέσα στον ενθουσιασμό της η υπουργός ξέχασε να αναφέρει, ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν είναι τίποτε άλλο, από την εφαρμογή του νόμου 4172/2013 της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο μάλιστα οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατήγγειλαν και τον καταψήφισαν όταν ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή!!!

Ήταν βέβαια η εποχή του προγράμματος Θεσσαλονίκης τότε που υπόσχονταν στους εργαζόμενους κατώτατο μισθό 751 ευρώ

Ήταν η εποχή που κατήγγειλαν τότε τον νόμο ως έκτρωμα αλλά σήμερα με θράσος πανηγυρίζουν… Υποκρισία;

Ήταν ο νόμος που αύξανε τον κατώτατο μισθό από 1/1/2017, λόγω της γνωστής ανικανότητας της κυβέρνησης όμως καθυστέρησε κατά δύο ολόκληρα χρόνια.

Δύο χαμένα χρόνια για τους εργαζόμενους!

Και σήμερα μας το παρουσιάζουν ως κυβερνητική επιτυχία! Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κατόρθωσε να δημιουργήσει τη «γενιά των 360 ευρώ» με το 1/3 των εργαζομένων να αμείβεται με 320 ευρώ το μήνα, δηλαδή πολύ κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Αναμφισβήτητα ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί. Έπρεπε ήδη να έχει γίνει από την σημερινή κυβέρνηση που έταξε τα πάντα στους πάντες. Και θα γινόταν από τις αρχές του 2017 αν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την συνεργασία της Χρυσής Αυγής δεν έριχναν την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η σημερινή κυβέρνηση αντί να προσπαθεί να παραπλανήσει για άλλη μια φορά τον Ελληνικό λαό καλά θα ήταν να προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις που θα φέρουν νέες δουλειές, εισοδήματα και ανάπτυξη.

Μόνο με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, διαμόρφωση ελκυστικού επενδυτικού κλίματος θα μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Οι μισθοί και οι θέσεις εργασίας δεν αυξάνονται με ευχολόγια και τροπολογίες. Μία οικονομία με ευκαιρίες και σταθερότητα που παράγει πλούτο, μπορεί να δώσει δουλειές και δίκαιους μισθούς.

*Για την ιστορία στην ψηφοφορία, υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων. Κατά της τροπολογίας τοποθετήθηκε το ΚΚΕ. «Παρών» δήλωσαν το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή.

 

Φώντας Μπαραλιάκος
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων
fbaraliakos@gmail.com

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ