Πιερία Πιο Ψηλά

Kai oi epixeirimaties exoun

Και οι επιχειρηματίες έχουν ψυχή!

Κατατέθηκε την Δευτέρα στη Βουλή, προς επεξεργασία και συζήτηση, το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους. Μία πολυαναμενόμενη πρόταση, που πρόκειται να ανακουφίσει εκατομμύρια οφειλετών.

Στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα μπορούν να ενταχθούν όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα (3,9 εκατομμύρια οφειλέτες) και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Για τα νομικά όμως πρόσωπα, δηλαδή τις επιχειρήσεις, όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου στα 20δις € ανέρχονται περίπου στις 100.000. Για αυτές το νομοσχέδιο προβλέπει να μπορούν να ρυθμίζονται σε έως και 18 μηνιαίες δόσεις, οφειλές που προέρχονται από τακτικές αιτίες (π.χ. φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).

Δηλαδή για τις επιχειρήσεις η νέα ρύθμιση προβλέπει μόλις 6 παραπάνω δόσεις απ ότι ισχύει σήμερα. Και μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, 8 στις 9 επιχειρήσεις μένουν εκτός ρύθμισης!

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το μοναδικό κριτήριο της κυβέρνησης ακόμα και για αυτό το μέτρο είναι η προσέλκυση ψήφων. Πάει να «πιάσει» την ψήφο των πολλών (120 δόσεις για όλους τους πολίτες 3,9 εκ. των αριθμό) και αγνοεί την κινητήριο δύναμη της οικονομίας, τις επιχειρήσεις, που πνίγονται κυριολεκτικά στους δυσβάστακτους φόρους, δίνοντας τους 6 δόσεις παραπάνω απ’ ότι τους δίνει σήμερα.

Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι αν δεν μεριμνήσει για τις οφειλές των επιχειρήσεων, σαφώς και δεν πρόκειται να πάρει ανάσα η οικονομία. Οι επιχειρήσεις κρατούν τις θέσεις εργασίας, οι επιχειρήσεις αιμοδοτούν τα κρατικά και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι επιχειρήσεις συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Γνωρίζουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αλλεργία με την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα αλλά επιτέλους, έστω και την ύστατη στιγμή, επιβάλλεται να μεριμνήσει και να δώσει λύση στα μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Φώντας Μπαραλιάκος
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων
fbaraliakos@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ