Πιερία Πιο Ψηλά

SDIT

Επιτέλους ανακάλυψαν αυτό που τόσο πολέμησαν! Τα ΣΔΙΤ…

Τα ΣΔΙΤ είναι συμβάσεις – συμπράξεις, κατά κανόνα μακροχρόνιες, οι οποίες συνάπτονται μεταξύ ενός δημόσιου και ενός ιδιωτικού φορέα, με σκοπό την εκτέλεση έργων ή και την παροχή υπηρεσιών.

Η σύμβαση των δύο μερών (Δημόσιο και ιδιώτης) προβλέπει τους ρόλους των δύο μερών  να είναι σαφώς ορισμένοι εξ αρχής. Για παράδειγμα η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της αποτελεσματικότητας του ιδιωτικού τομέα και παράλληλα η διατήρηση του εποπτικού  ρόλου του Δημοσίου.

Με την μέθοδο των ΣΔΙΤ δίνεται η δυνατότητα να κατασκευαστούν  ποιοτικά έργα και ταυτόχρονα να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες/ χρήστες των έργων αυτών.

Οι συμπράξεις αυτές είναι ένα σημαντικό εργαλείο τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης μοχλεύοντας ιδιωτικούς πόρους σε αναπτυξιακά έργα με πολλαπλασιαστικό όφελος.

Ο δημόσιος φορέας διατηρεί την ιδιοκτησία των παγίων και τον ισχυρό ρυθμιστικό και εποπτικό του ρόλο, δίνοντας την ευκαιρία να υλοποιούνται δημόσια έργα ακόμα και σε δυσχερείς οικονομικές συγκυρίες.

Το 2014 με την επανεκκίνηση των έργων με ΣΔΙΤ η τότε κυβέρνηση, μέσα στην κρίση και στα μνημόνια έβρισκε το βηματισμό της, υποστήριξε χρηματοδοτικά την υλοποίηση μακροχρόνιων επενδύσεων που τόσο έλλειπαν από την χώρα.

Την ίδια ακριβώς εποχή (2014) απέναντι σε οποιαδήποτε έργο σύμπραξης ιδιωτικού με δημοσίου τομέα ήταν (ποιος άλλος) η τότε αντιπολίτευση…  ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ιδεοληψίες του! «Οι ΣΔΙΤ είναι πολλαπλά βλαπτικές» ανέφεραν σε δηλώσεις τους στελέχη τους και «το κόστος τους είναι πολύ υψηλότερο από αυτό του συμβατικού δημόσιου έργου» έλεγαν.  Και φυσικά με την ανάληψη την διακυβέρνησης το 2015 από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σταμάτησαν κάθε είδους έργου με αυτή τη μορφή!

Να θυμίσω μόνο ότι το 2014 είχαν υπογραφεί συμβάσεις ΣΔΙΤ για την κατασκευή 14 σχολείων με χρηματοδότηση από κοινού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica και με την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το δημόσιο θα αποπλήρωνε το έργο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και έπειτα από τη διενέργεια ποιοτικού ελέγχου και καλής ποιότητας λειτουργίας των υποδομών καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του έργου.

Αυτά για το ΣΔΙΤ που τόσο πολύ κυνήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που κανένα έργο δεν ψήφισε στην βουλή και όταν ήρθε στην διακυβέρνηση της χώρας σταμάτησε όλες τις συμβάσεις.

Η ένταξη του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Κατερίνης στα έργα ανέγερσης σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ, είναι σαφώς μία θετική είδηση και την χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση.

Χαιρετίζουμε επίσης και τη στροφή των μελών της κυβέρνησης  στην πραγματικότητα και στις ρεαλιστικές λύσεις και περιμένουμε την συγγνώμη τους για τα εμπόδια που έβαλαν και για τις καθυστερήσεις που ευθύνονται στα 4 χρόνια της κυβέρνησης τους .

*Και επειδή δεν ζούμε στη πόλη των λωτοφάγων και από «σανό» χορτάσαμε, πληροφοριακά αναφέρω ότι οι ενέργειες για το κτίριο του Μουσικού σχολείου Κατερίνης ξεκίνησαν το 2008, με παραχώρηση μάλιστα από την σημερινή δημοτική αρχή οικοπέδου και η κα Σκούφα που τόσο επαίρεται για την μεγάλη της επιτυχία, ας ψάξει να βρει ποιοι, πότε και για ποιους λόγους σταματούσαν  την υλοποίηση του …

Φώντας Μπαραλιάκος
Οικονομολόγος – Σύμβουλος επιχειρήσεων
fbaraliakos@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ