Πιερία Πιο Ψηλά

Αποφάσεις Ελπίδας

baraliakos 3

Γνωρίζω καλά, πως η κοινωνία είναι θυμωμένη και πολύ δύσπιστη με τους πολιτικούς και ότι έχει σχέση με την πολιτική. Ξέρω πως ότι και να ειπωθεί ως εξαγγελία  ή πρόταση,ακούγεται ως άλλη μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση, για να υφαρπάξουν την ψήφο του πολίτη και μόλις εκλεγούν να απογοητεύσουν για άλλη μια φορά όλους αυτούς που τους εμπιστεύτηκαν. Ξέρω καλά πως νιώθετε.

Πλέον δεν χωρούν μεγάλα λόγια και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια, με ξεκάθαρες κουβέντες.  Χωρίς τις παλιές κακές νοοτροπίες. Να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αναγνωρίσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να τα αφήσουμε πίσω .

Χρειαζόμαστε πλέον ρεαλιστικούς στόχους, άλλους πιο μικρούς άλλους πιο μεγάλους ,αλλά πάνω από όλα εφικτούς. Προσωπικά θα παλέψω για τις παρακάτω 4 προτάσεις για να προχωρήσει η Πιερία στο μέλλον.

Α. Ξανασχεδιάζουμε το τουριστικό μας προϊόν με επίκεντρο τον Όλυμπο. Τον  συνδέουμε με όλες τις άλλες μορφές τουρισμού  και αναδεικνύουμε τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο του νομού. Υιοθετούμε ως στάση ζωής το, « Πιερία τέσσερις εποχές». Ενώνουμε τις δυνάμεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αναπτύσσουμε μια νέα στρατηγική με σκοπό να γίνονται κοινές δράσεις των παράκτιων περιοχών με τις ορεινές.  Αξιοποιούμε πλήρως τις πανέμορφες ακτές μας και στα ορεινά δημιουργούμε νέες κοιτίδες φιλοξενίας. Ο Φυσιολατρικός, ο θρησκευτικός και γενικά ο θεματικός τουρισμός μπαίνουν σε πρώτη γραμμή για να γίνει πραγματικότητα το Πιερία 4 εποχές.

Β. Δίνουμε νέα δύναμη και ώθηση στα αγροτικά μας προϊόντα.  Εκπονούμε ένα σχέδιο με έμφαση στις έξυπνες καλλιέργειες που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς. Σε συνεργασία με εξειδικευμένους   επιστήμονες από τον αγροτικό και οικονομικό τομέα, θα ξανασυζητήσουμε, που χρειάζεται να κατευθύνουμε την παραγωγή μας. Να οργανώσουμε πάλι ομάδες παραγωγής και να δώσουμε ονομασία προέλευσης στα προϊόντα μας. Να αναδείξουμε την ξεχωριστή ικανότητα μας να παράγουμε προϊόντα που θα αποφέρουν υπεραξίες.

Γ. Τονώνουμε το αναπτυξιακό πλεονέκτημα που έχει η θέση της Πιερίας. Προσπαθούμε να κερδίσουμε από την γειτνίαση μας με την συμπρωτεύουσα δημιουργώντας όλες τις απαραίτητες υποδομές και προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την προνομιακή γεωγραφική θέση του νομού.  Η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση μπορούν να αποτελέσουν τον αναπτυξιακό δυναμισμό της περιοχής. Αλλά χρειάζεται πολύ δουλεία για να προσελκύσουμε τις αντίστοιχες επενδύσεις.

Δ. Δημιουργούμε την κοινωνία της πληροφορίας για την Πιερία. Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνουν οι νέες τεχνολογίες και τα ευρωπαϊκά προγράμματα προς όφελος της εξωστρέφειας του νομού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων κυρίως ανθρώπων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η έλλειψη της σωστής πληροφόρησης για τις ευκαιρίες ανάπτυξης που δίνονται είτε από εθνικά είτε από Ευρωπαικά προγράμματα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπάνω.  Με συνεχόμενες ημερίδες «γνώσης» και πολλές θεματικές ενότητες ανά τομέα ενδιαφέροντος, δίνουμε ώθηση στην τοπική ανάπτυξη με σωστές επιλογές επενδύσεων, όπως επιτάσσουν οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Η εφικτή και πραγματική ανάπτυξη θα έρθουν αν συμφωνήσουμε όλοι μαζί. Και φυσικά άμα συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια. Δεν γίνεται με άρνηση και τυφλή διαμαρτυρία να πάμε μπροστά. Χρειάζεται δράση.