Πιερία Πιο Ψηλά

Ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος στην Διεύθυνση Δασών Πιερίας

Ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος στην Διεύθυνση Δασών Πιερίας

Την Διεύθυνση Δασών Πιερίας επισκέφτηκε ο βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος, όπου συνεχάρη τον νέο Διευθυντή κ.Παπαπέτρου για την ανάληψη των καθηκόντων του αλλά και για τις καθοριστικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε προ μηνός για την κατάσβεση της φωτιάς στα Πιέρια Όρη.

Ο κ. Μπαραλιάκος συζήτησε με τον κ. Παπαπέτρου σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δασαρχείου Πιερίας, ξεκινώντας από την πορεία του από 17-7-2023 ερωτήματός του, σχετικά με την επαναλειτουργία του φυλακίου της κύριας εισόδου του Εθνικού Πάρκου του Ολύμπου στο Λιτόχωρο, και την συντήρηση των ξύλινων κατασκευών αναψυχής.

Ο κ.Παπαπέτρου τον πληροφόρησε ότι έχει εξασφαλιστεί το κονδύλιο και ξεκίνησε ο σχεδιασμός ανακατασκευής και συντήρησης του φυλακίου ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες το προσεχές διάστημα με προοπτική να είναι λειτουργικό το φετινό καλοκαίρι ελέγχοντας τους επισκέπτες του μυθικού βουνού.

Στη συνέχεια συζήτησαν για τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στο μονοπάτι Ε4, από την κακοκαιρία Daniel. Σε ορισμένα σημεία το μονοπάτι Ε4 υπέστη πλήρη καταστροφή,  με αποτέλεσμα την πολύ δύσκολη τροφοδοσία των καταφυγίων καθώς και  την ριψοκίνδυνη προσπέλασή του από τους επισκέπτες του βουνού. Ο κ, Παπαπέτρου ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι με μέριμνα του Δασαρχείου την Μεγάλη Εβδομάδα οι βασικές ζημιές αποκαταστάθηκαν στις θέσεις που υπήρχε πρόβλημα και η πρόσβαση στα καταφύγια είναι πλέον δυνατή.

Στην συνέχεια ο Βουλευτής Πιερίας που όλα τα χρόνια της θητείας του δείχνει εμπράκτως το μεγάλο του ενδιαφέρον για το Βουνό των Θεών, έθεσε το θέμα της  αναβάθμισης και αποκατάστασης του βασικού μονοπατιού Ε4 και των γεφυριών, από τους Μύλους Λιτοχώρου έως το Καταφύγιο Σπ. Αγαπητός που το πέρασμα του DANIEL τα παρέσυρε, καθώς και 7 μονοπατιών πεζοπορίας στον Κ. Όλυμπο και στον Β. Όλυμπο.

Ο κ. Παπαπέτρου ενημέρωσε τον κ. Μπαραλιάκο ότι μετά από ενέργειες της Δ/νσης Δασών Πιερίας, εγκρίθηκαν 2 μελέτες, οι οποίες υποβλήθηκαν από την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. σε συνεργασία με τον Δήμο Δίου –Ολύμπου και την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πιερίας, συνολικού προϋπολογισμού 1.217.239€ (703.200 € και 514.039€),  μετά από πρόσκληση υποβολής προτάσεων του ΥΠΕΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ και αναμένονται οι εγκρίσεις.

Ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος στην Διεύθυνση Δασών Πιερίας

Στην συνέχεια ο νέος Δασάρχης Πιερίας ενημέρωσε τον Βουλευτή για τα μέτρα, τις δράσεις και τα έργα πρόληψης που πρόκειται να υλοποιήσει η Δ/νση Δασών Πιερίας την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο και  είναι τα ακόλουθα:

1) Συντήρηση – Βελτίωση δασικού αντιπυρικού οδικού δικτύου Δημοσίων Δασών Ν. Πιερίας για το έτος 2024. Προϋπολογισμός έργου: 1.781.940,59 € και

2) Δασοκομικοί χειρισμοί αντιπυρικής προστασίας ,συνολικού προϋπολογισμού 860.370,08 €

Η εκτέλεση των ως άνω έργων και εργασιών υλοποιούνται στα πλαίσια του Προγράμματος Antinero IIΙ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνει ισοπέδωση και μόρφωση καταστρώματος, καθαρισμό τάφρων και διάνοιξη νέων,  οδοστρωσία κατά θέσεις,  εκτέλεση τεχνικών έργων, καθαρισμός παρόδιας βλάστησης και κλαδεύσεις δέντρων κλπ. Στόχος των ανωτέρω εργασιών δεν είναι μόνο η συντήρηση  και αποκατάσταση του συνόλου του δασικού οδικού δικτύου ,αλλά κυρίως η περαιτέρω βελτίωσή του, γεγονός που θα επιτρέψει την  γρήγορη και ασφαλή κυκλοφορία των πυροσβεστικών και δασικών οχημάτων, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

3) Επιπλέον  είναι σε εξέλιξη (3) έργα βελτίωσης (οδοστρωσίας) δασικών δρόμων, στο δασικό σύμπλεγμα Ρητίνης – Βρύας, συνολικού μήκους 31,5χλμ, συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000,00 €, τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΠΑΑ 2014-2020.

4) Επίσης, έχουν σχεδόν περατωθεί οι  εργασίες συντήρησης/επισκευής 11 υδατοδεξαμενών ,που έχει εγκαταστήσει η Δ/νση Δασών  στα Δημόσια Δάση της Πιερίας.

Η συζήτηση των δυο ανδρών, που τους συνδέει παλιά φιλία, αφού τόσο ο πατέρας του κ. Μπαραλιάκου όσο και του κ. Παπαπέτρου υπήρξαν συνάδερφοι στο Δασαρχείο Πιερίας, έκλεισε με τις ευχές για το δυνατόν «ήσυχη» αντιπυρική περίοδο με τις μικρότερες δυνατές απώλειες δασικού πλούτου της χώρας μας και την δέσμευση του  κ. Μπαραλιάκου, πως θα συνδράμει με κάθε τρόπο στην ταχύτατη επίλυση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Δασική Υπηρεσία του Νομού, με κύριο στόχο του την αύξηση της χρηματοδότησής των υψίστης σημασίας για την Πιερία δασικών έργων και αναψυχής .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ