Πιερία Πιο Ψηλά

IMG 5653

Μεγαλώνουμε την Ελλάδα

Του *Φώντα Μπαραλιάκου

Με την κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των δυο εμβληματικών συμφωνιών οριοθέτησης των ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο ανατέλλει μια ημέρα εύσημη για τον Ελληνισμό. Η Ελλάδα σε μια ταραχώδη περίοδο με εστίες έντασης σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου απαντά δυναμικά και αποφασιστικά απέναντι στην τουρκική αποθράσυνση με ενεργή διπλωματία και ισχυρή στρατιωτική αποτροπή.

Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο επισφραγίζουν την κυριαρχία της διεθνούς νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή και αποτελούν την πιο ηχηρή απάντηση στην πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας που έχει μετατραπεί σε διεθνή ταραξία παράνομης δραστηριότητας και διαρκούς αποσταθεροποίησης. 

Η συμφωνία με την Ιταλία επισφραγίζει την θέση ότι τα νησιά διαθέτουν αυξημένη επήρεια και ανεξαρτήτως του μεγέθους τους διαθέτουν πλήρη δικαιώματα οριοθέτησης όλων των θαλασσίων ζωνών που θεσπίζει το Διεθνές Δίκαιο. Η συμφωνία με την Αίγυπτο καταρρίπτει εμπράκτως το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, ακυρώνει τις προθέσεις για την παράνομη δραστηριότητα που ήθελε να αναπτύξει η Τουρκία στην περιοχή και ανοίγει τον δρόμο για την άμεση αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας νοτίως της Κρήτης

Η κεφαλαιοποίηση των διπλωματικών μας ενεργειών κορυφώνεται με την πανηγυρική ανακοίνωση του Πρωθυπουργού από βήματος της Βουλής ότι πολύ σύντομα θα επεκτείνουμε τα εθνικά χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, με τις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές να ακολουθούν. Η Ελλάδα μεγαλώνει!

Όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες υλοποιούνται μέσα σε ένα χρόνο.

Παραφωνία, όμως, σε αυτόν τον εθνικό αγώνα αποτελεί η ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στο βωμό του μικροκομματικού συμφέροντος θυσιάζει την αρραγή ενότητα της εθνικής γραμμής. Κατόρθωσε με το αίτημα περί ονομαστικής ψηφοφορίας να καθυστερήσει την κύρωση των δυο συμφωνιών τροφοδοτώντας την τουρκική προπαγανδιστική μηχανή και στερώντας από τον Υπουργό Εξωτερικών τη δυνατότητα να προσέλθει στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με ένα ακόμα σημαντικό όπλο στην εθνική μας φαρέτρα. Με τα εθνικά συμφέροντα δεν παίζουμε και αυτή είναι η διαχρονική μας διαφορά. 

Με τον ταραχοποιό της περιοχής, ο οποίος αποπνέει μόνο τοξικότητα στο γεωπολιτικό παιχνίδι, δεν γίνεται διάλογος. Πολλώ δε μάλλον υπό την πίεση απειλών και εκβιασμών. Αυτά δεν γίνονται ανεκτά σήμερα, ούτε από την ελληνική Κυβέρνηση, ούτε από τους Έλληνες πολίτες. Και η Τουρκία το κατάλαβε αυτό πολύ καλά, και στον Έβρο και στο Αιγαίο

Εμείς ό,τι λέμε το κάνουμε πράξη. 

Με εθνική ενότητα, φρόνηση και πατριωτισμό χαράσσουμε εθνικά ωφέλιμη στρατηγική που θωρακίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας σε κάθε της χιλιοστό. 

*Ο Φώντας Μπαραλιάκος είναι Βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ