Πιερία Πιο Ψηλά

Εικόνα Τριών Ιεραρχών

Μήνυμα Φ. Μπαραλιάκου για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Τιμούμε σήμερα τη μνήμη τριών μεγάλων Αγίων Ιεραρχών της εκκλησίας μας, του Βασιλείου του Μεγάλου, του Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Γρηγορίου του Θεολόγου. Οι Τρεις Ιεράρχες συνιστούν τρεις μορφές, από εκείνες τις λίγες, που καταφέρνουν να σπάζουν τα στεγανά του χρόνου και να μην τους καταπίνει η λήθη. Ήταν τα ζωντανά παραδείγματα της αυταπάρνησης, της φιλανθρωπίας και της ευσέβειας. Υπηρέτησαν το Θεό, υποστήριξαν με σθένος την ακεραιότητα της χριστιανικής πίστης, υπηρέτησαν τους συνανθρώπους τους και τους αφιέρωσαν κάθε υλική, σωματική και πνευματική τους δυνατότητα.

Διάνοιες προικισμένες με σπάνια διανοητικά χαρίσματα, από την παιδική τους ηλικία διψούσαν για μάθηση. Τα φωτισμένα πνεύματά τους είχαν πολύ σωστά αντιληφθεί ότι για να αλλάξει η ανθρωπότητα, για να περιμένουν ένα μέλλον καλύτερο, ψηλότερο και ιδανικότερο, έπρεπε να στραφούν στη παιδεία. Στράφηκαν λοιπόν σ’ αυτή, την υποστήριξαν και την υπηρέτησαν με όλη τους τη δύναμη. 

Οι Άγιοι που εορτάζουν σήμερα μας συνοδεύουν όλους από τα μαθητικά μας χρόνια. Η ιστορία κράτησε φυλαχτό τα ονόματά τους και η Εκκλησία μας έβαλε δίπλα σ’ αυτά τους χαρακτηρισμούς: Μέγας για τον Βασίλειο, Θεολόγος για τον Γρηγόριο, Χρυσόστομος για τον Ιωάννη.

Οι Τρεις Ιεράρχες είναι και θα είναι πάντοτε επίκαιροι και μακάρι να αποτελούν πάντα πρότυπα και υποδείγματα στη ζωή μας. 

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

Χρόνια πολλά στην Εκπαιδευτική Κοινότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ