Πιερία Πιο Ψηλά

Κάθε νέος εργαζόμενος θα χρηματοδοτεί την δική του σύνταξη

Κάθε νέος εργαζόμενος θα χρηματοδοτεί την δική του σύνταξη

στο Νομοσχέδιο για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά

Με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, ο Βουλευτής Πιερίας, Φώντας Μπαραλιάκος, τοποθετήθηκε επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά».

Ο κ. Μπαραλιάκος, ευθύς εξαρχής, χαρακτήρισε το νομοθέτημα ως ένα σύνολο ρυθμιστικών διατάξεων που απαντούν τεκμηριωμένα σε μια εύλογη ανησυχία των νέων εργαζομένων: «Εάν, δηλαδή, ο ιδρώτας της σημερινής εργασίας τους, θα τους εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές αύριο, δικαίωσης των κόπων τους». Κατά τον Βουλευτή Πιερίας το νομοσχέδιο απαντά κατηγορηματικά και αδιαπραγμάτευτα με θετικό πρόσημο.

Ο σημερινός νέος εργαζόμενος, θα λάβει με βεβαιότητα σύνταξη στο μέλλον, ανάλογη των εισφορών που καταβάλει. Και αυτό γιατί το σ/ν διορθώνει μια επαναλαμβανόμενη αδικία εισάγοντας μεταρρυθμιστικές τομές και διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο, ευέλικτο μοντέλο επικουρικής ασφάλισης, με ευχέρεια αναπροσαρμογής ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε σημείο του λόγου του, μάλιστα, ο κ. Μπαραλιάκος εξομολογήθηκε πως σε συζητήσεις του με νέους και νέες εργαζόμενους συναντά με μεγάλη ένταση το αίσθημα της ματαιότητας. «Οι περισσότεροι αισθάνονται ότι κάθε μήνα βγάζουν χρήματα από το πορτοφόλι, αφαιρώντας τα από το εισόδημά τους, χωρίς να προσδοκούν κανένα ανταποδοτικό όφελος» σημείωσε χαρακτηριστικά, για να υπογραμμίσει πως «Αυτό αλλάζει οριστικά. Πλέον από την 1η Ιανουαρίου του 2022 κάθε νέος εργαζόμενος θα χρηματοδοτεί την δική του σύνταξη. Οι μηνιαίες εισφορές του θα αποταμιεύονται σε έναν «ατομικό» κουμπαρά. Ο εργαζόμενος θα γνωρίζει και θα διαθέτει ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο στο ύψος της επικουρικής τους σύνταξης, η οποία εν τέλει θα είναι υψηλότερη απ’ ότι με το σημερινό μοντέλο

Απευθυνόμενος, εξάλλου, στους συναδέλφους του, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τους καταλόγισε  εθισμό στην παραπληροφόρηση, στη φθηνή και παρωχημένη συνθηματολογία, αφού με το παρόν νομοσχέδιο η επικουρική ασφάλιση όχι μόνο δεν ιδιωτικοποιείται αλλά οι εισφορές των νέων εργαζομένων διασφαλίζονται ακέραιες. Η υπαγωγή των ασφαλισμένων στο νέο κεφαλαιοποιητικό μοντέλο επικουρικής ασφάλισης θα οδηγεί στην λήψη, ασχέτως των επιδόσεων των αποδόσεών τους, ολόκληρου του καταβεβλημένου ποσού, ακόμα κι αν η απόδοση έχει αρνητικό πρόσημο.

Πέραν αυτών ο κ. Μπαραλιάκος αναφέρθηκε στην τροπολογία του νομοσχεδίου για την παράταση μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών –για εργοδότες και εργαζομένους- κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (από το ύψος που είχαν διαμορφωθεί την 1η Ιουνίου 2020) έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, δίνοντας την δυνατότητα παράτασης στη στήριξη επιχειρήσεων του κλάδου του πολιτισμού για το υπόλοιπο έτος.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής Πιερίας τόνισε πως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί μια ακόμη μεταρρύθμιση με μακρόπνοο ορίζοντα, και με προσεκτικά και μελετημένα βήματα  εξασφαλίζει στην νέα μας γενιά, στην ταλαιπωρημένη νέα μας γενιά, που μεγάλωσε μέσα στην κρίση και την ανασφάλεια, αυτό που πραγματικά δικαιούται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ