Το 2020 ήταν ένα έτος ορόσημο για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος. Παρά τις αντιξοότητες και τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να θωρακίσει εθνικά τη χώρα υπογράφοντας τρεις ιδιαίτερα σημαντικές συμφωνίες: τις συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, και τη συμφωνία πρωτοποριακής συνεργασίας στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Παράλληλα, η Ελλάδα συμφώνησε με την Αλβανία να επιλυθεί το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την επέκταση των χωρικών υδάτων μας στα 12 μίλια στο Ιόνιο.
Σε μία κίνηση τόσο με πρακτικό όσο και με συμβολικό χαρακτήρα, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή με την έναρξη του νέου έτους είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος από το βορειότερο σημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ως το ακρωτήριο Ταίναρο. Το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται και ψηφίζεται τις επόμενες μέρες ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων θα συνοδευθεί με ευθυγράμμιση του εναέριου χώρου στα 12 μίλια.
Στόχος της Αθήνας είναι να προχωρήσει στην επικείμενη επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα, από το σημείο που αυτές σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016, σχεδόν πριν από πέντε χρόνια, έχοντας κλείσει εκκρεμότητες που ήταν ανοικτές για χρόνια και έχοντας κατοχυρώσει με συμφωνίες τα δικαιώματά της και τα εθνικά της συμφέροντα.
Το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια αποτελεί την πρώτη επέκταση ορίων του ελληνικού κράτους από το 1947, πάντα με ειρηνικά μέσα και επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Η επέκταση αυτή αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα Ελλάδος.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προετοιμάζεται για επέκταση και σε άλλες περιοχές της χώρας κάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά βήματα, ώστε όταν κριθεί σκόπιμο, η Ελλάδα να είναι έτοιμη να προχωρήσει. Το πότε αποτελεί ζήτημα πολιτικής επιλογής.