Πιερία Πιο Ψηλά

Ευχάριστα νέα για το Μουσείο του Μακρυγιάλου – Επιμένει για την επιστροφή των αρχαίων της Β.Πιερίας ο Μπαραλιάκος

Ευχάριστα νέα για το Μουσείο του Μακρυγιάλου – Επιμένει για την επιστροφή των αρχαίων της Β.Πιερίας ο Μπαραλιάκος

Η συνάντηση του Βουλευτή Πιερίας, Φώντα Μπαραλιάκου με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη επεφύλασσε ευχάριστες ειδήσεις για θέματα που κατά καιρούς έχει θέσει ο Βουλευτής στην ηγεσία του Υπ.Πολιτισμού.

Καταρχάς υπάρχει εξέλιξη στο μείζον ζήτημα της επιστροφής των ευρημάτων, που ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές στη Βόρεια Πιερία, από τις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του κτιρίου της Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου. Μετά το πράσινο φως και την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Μπαραλιάκος επικοινώνησε με την Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πιερίας κα Σδρόλια, ζητώντας της να δρομολογήσει την διαδικασία. Όλα δείχνουν ότι με χρονικό ορίζοντα το καλοκαίρι του νέου έτους, θα δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε μετά τα επίσημα εγκαίνια που προγραμματίζονται να γίνουν άμεσα, το Μουσείο Μακρυγιάλου θα φιλοξενεί σε πρώτη φάση μέρος της συλλογής των σπουδαίων ευρημάτων της Β.Πιερίας ιστορικής, αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας στους χώρους του.

Η μεταφορά των ευρημάτων αποτελεί από την πρώτη στιγμή εκλογής του κ. Μπαραλιάκου πάγιο αίτημά του προς το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού. Σε όλες τις παρελθούσες συναντήσεις του με την Υπουργό Πολιτισμού και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, ο Βουλευτής Πιερίας επανέφερε ανελλιπώς το θέμα ζητώντας μετ’ επιτάσεως να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Παράλληλα ο κ. Μπαραλιάκος συζήτησε με την κα Μενδώνη και την πορεία έναρξης των έργων της αντιπλημμυρικής προστασίας του αρχαιολογικού χώρου του Δίου που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 2.250.000€, έργο που θα αναβαθμίσει σημαντικά το πολιτιστικό φορτίο της ευρύτερης περιοχής του Δίου και της Πιερίας.

Η συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Πολιτισμού περιελάμβανε στην ατζέντα της και ειδικότερα θέματα σχετιζόμενα με την πρόοδο των έργων που έχουν ξεκινήσει και αφορούν στο εκδοτήριο και στο κυλικείο στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, ενώ ειδική αναφορά έγινε στην ανακατασκευή της μεταλλικής γέφυρας που ενώνει το  ιερό της Ίσιδας και του Υψίστου Διός που καταστράφηκε από τις πλημμύρες του 2017 και δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα. Ο Βουλευτής ζήτησε την ενίσχυση με έκτακτο προσωπικό του Μουσείου του Δίου σε περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας αλλά και τον προγραμματισμό των έργων αποκατάστασής του στη μνήμη του Δημήτρη Παντερμανλή.

Ο Βουλευτής Πιερίας και η Υπουργός Πολιτισμού, που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει μια εξαιρετική συνεργασία, συμφώνησαν να διατηρηθεί η συνεχής επικοινωνία τους για όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου και να παρακολουθούν από κοινού όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ