Πιερία Πιο Ψηλά

Αναφορά Μπαραλιάκου για την «φυτόφθορα» στις καλλιέργειες καπνού στην Β.Πιερία

Αναφορά Μπαραλιάκου για την «φυτόφθορα» στις καλλιέργειες καπνού στην Β.Πιερία

Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση του Βουλευτή ΝΔ Πιερίας Φώντα Μπαραλιάκου στο αίτημα που υπέβαλλε με επιστολή του ο Καπνικός Συνεταιρισμός «ΝΕΟΚΟΠΑΚ» Κολινδρού, σχετικά με αντιμετώπιση των ζημιών που έχουν σημειωθεί  σε μεγάλη έκταση καλλιέργειας καπνού από την ασθένεια της φυτόφθορας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαραλιάκος υπέβαλε κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, στην οποία γνωστοποιεί ότι περισσότερα από 150 στρέμματα καπνού σε περιοχές της Βόρειας Πιερίας και ειδικότερα στα χωριά του Δήμου Πύδνας Κολινδρού (Κολινδρό, Παλαιόστανη, Σφενδάμη κ.α ), έχουν υποστεί  ζημία από τον ωομύκητα Phytophthora nicotianae (φυτόφθορα).

Ο Βουλευτής αιτήθηκε από τον Υπουργό να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες,  λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασθένεια της φυτόφθορας δεν εντάσσεται στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και να εξετάσει την δυνατότητα παροχής ενισχύσεως, στοχευμένα προς τους καπνοπαραγωγούς αλλά και να υπάρξει πρόβλεψη προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

Όπως τόνισε ο κ. Μπαραλιάκος στην αναφορά του προς τον Υπουργό, απαιτείται να δοθεί λύση άμεσα καθώς η παραγωγή καπνού αποτελεί έναν από τους βασικούς οικονομικούς πυλώνες του πρωτογενή τομέα της Πιερίας και οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται και το εισόδημα τους να μειώνεται σημαντικά.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΠΝΟ Β. ΠΙΕΡΙΑΣ



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ