Πιερία Πιο Ψηλά

fontas baraliakos

Όλος ο πλανήτης γαλανόλευκος εν μέσω πανδημίας και… ΣΥΡΙΖΑ

Του Ξενοφώντα Μπαραλιάκου *

Οι εορτασμοί για την Εθνική Επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης συνέπεσαν αφενός με την έξαρση του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας, αφετέρου με μία εμπρηστική στάση της αντιπολίτευσης υποδαυλίζοντας την κοινωνική συνοχή με προπετή καλέσματα σε ανοιχτές διαδηλώσεις, μεν, αφορισμούς για οτιδήποτε εθνικό και πατριωτικό, δε.

Παρά τις διεθνείς και εσωτερικές συμπληγάδες η χώρα κατάφερε να σταθεί το ύψος της Ιστορίας, της γεωπολιτικής της θέσης και της διεθνούς της ισχύος με τη μεγαλοπρέπεια των εορτασμών, την άριστη διοργάνωση, τη συμμετοχή υψηλών προσκεκλημένων και την αρχοντική απλότητα των εκδηλώσεων.

Το διήμερο των εορτασμών απόλαυσαν δεκάδες εκατομμύρια Έλληνες και ξένοι από την τηλεόραση και το διαδίκτυο, με μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν με την ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη, συνέχισαν με την καθιερωμένη δοξολογία στην Μητρόπολη και κορυφώθηκαν με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Η αναβαθμισμένη ΕΡΤ κατέγραψε το εντυπωσιακό ποσοστό 60% τηλεθέασης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, ενώ χώρες από όλο τον κόσμο, ακόμη και η Κίνα, ζήτησαν εικόνες από τις εκδηλώσεις.

Εμβληματικά κτίρια σε όλη την υφήλιο φωταγωγήθηκαν με τη γαλανόλευκη, ενώ η είδηση της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ήταν πρώτο θέμα με εκτενή ιστορικά και φωτογραφικά αφιερώματα στα πλέον σημαντικά διεθνή μέσα.

Ο εορτασμός είχε μέτρο και καλαισθησία. Δύο ημέρες πλήρεις Ελλάδας. Ξεκινώντας από τα «θυρανοίξια» της Εθνικής Πινακοθήκης ως εμβληματική αναφορά στην Ελλάδα που δημιουργεί έργα και αξίες με διαχρονικότητα και διεθνή εμβέλεια. Τα αποτυπώματα της τέχνης είναι ιστορία. Συνεχίζοντας με το δείπνο στο Προεδρικό, ως ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού και της σύγχρονης δημιουργικής ελληνικής κουζίνας.

Η παρουσία και παρουσίαση του Νίκου Αλιάγα, -του «Parakalo Nikos» κατά Μακρόν, από τον οποίο πήρε και μια εξαιρετική συνέντευξη- υπήρξε η καλύτερη ενσάρκωση της ελληνικής φιλοξενίας, του κοσμοπολιτισμού, της «αξιοποίησης» όλων των δυνατοτήτων της αρχαίας και σύγχρονης πατρίδας.

Την επομένη των εορτασμών, που εξέπεμψαν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης εν μέσω υγειονομικής κρίσης και αντιπολιτευτικού ζόφου, δεν έλειψαν οι συνήθεις παραφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ και τα φάλτσα της Αριστεράς ως απότοκα της δυσανεξίας στις έννοιες του Έθνους και της Πατρίδας. Στην προτροπή της Μυρσίνης Ζορμπάς «Μετά το τέλος της παρέλασης και τον κενό νοήματος επίσημο εορτασμό, ας ξεχάσουμε γρήγορα όσα είδαμε», ας αντισταθούμε διατηρώντας μέσα στη ψυχή μας αυτές τις εικόνες των αξιόμαχων Ελληνίδων και Ελληνίδων που παρέλασαν, φυλάττοντας στην καρδιά μας τα αισθήματα πληρότητας, υπερηφάνειας και καθήκοντος που μας ενέπνευσαν.

Υψηλού και αιώνιου καθήκοντος έναντι τεθνεώτων και ζώντων.

Χρόνια πολλά στην Πατρίδα μας.

 

* Ο Ξενοφών Μπαραλιάκος είναι

Βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ