Πιερία Πιο Ψηλά

Πιερία 365 και Ιαματικός Τουρισμός, οι νέες ευκαιρίες για τον τόπο μας

Πιερία 365 και Ιαματικός Τουρισμός, οι νέες ευκαιρίες για τον τόπο μας

Φώντας Μπαραλιάκος από το βήμα της Βουλής στο Νομοσχέδιο του Υπ.Τουρισμού

Με μία ακόμη ομιλία, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, συνέχισε την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Βουλευτής Πιερίας χαρακτήρισε το προς ψήφιση Σχέδιο Νόμου ως νομοθέτημα με θετικό αναπτυξιακό πρόσημο που φέρνει την Ελλάδα στην κορυφή των παγκόσμιων τουριστικών προορισμών.

Το σχέδιο νόμου εισάγει δύο αλληλένδετες οργανωτικές δομές, τη Διυπουργική Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και το Τοπικό και Περιφερειακό Παρατηρητήριο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.

Ως Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ορίζονται περιοχές, οι οποίες λόγω της ιδιαίτερης συμβολής τους  στην ενίσχυση της τουριστικής εικόνας της χώρας, υφίστανται την ανάγκη ιδιαίτερης διαχείρισης. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δομή που εισάγεται, κάθε Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού έχει τη δυνατότητα σύστασης τοπικού ή περιφερειακού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης σύμφωνα με το πρότυπο του αντίστοιχου του Υπουργείου Τουρισμού. Σκοπός των Παρατηρητηρίων είναι η μελέτη της τουριστικής αγοράς για την εξαγωγή πορισμάτων, που θα οδηγήσουν σε στοχευμένες προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα.

«Οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Υπηρεσιών που ιδρύονται (DMOs) οργανωτικά και χρηματοδοτικά έχουν τη μορφή σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαραλιάκος, για να συνεχίσει τονίζοντας πως : «Το νομοσχέδιο παρέχει πλεονεκτήματα στην εργαλειοθήκη Δήμων και Περιφερειών, προκειμένου να αναπτύξουν τα δικά τους ολιστικά προγράμματα για όλο το εύρος του τουριστικού τους προϊόντος, που θα επιτρέψει στην περιοχή τους να ενισχύσει την επισκεψιμότητά της αλλά και να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο. Μία ρύθμιση που αποτελεί βασικό βήμα στο πλαίσιο της υλοποίησης του στόχου που από κοινού θέσαμε με τους φορείς του τουρισμού της Πιερίας και τους ΟΤΑ, για την Πιερία365, που θα δημιουργήσει μία δυναμική τουριστική αγορά για όλη τη διάρκεια του χρόνου»

Αναφερόμενος στις δυνατότητες του Νομού Πιερίας ο κ.Μπαραλιάκος υπογράμμισε πως αποτελεί ένα εξαιρετικά προνομιούχο τόπο με τον Όλυμπο, το μυθικό βουνό των θεών, να μαγνητίζει τα πλήθη αποτελώντας ένα από τα ισχυρότερα brand name της Ελλάδας.  Παράλληλα διαθέτει πλήθος τουριστικών θερινών και χειμερινών υποδομών και εξαιρετικές ευκαιρίες ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού. Ως εκ τούτου οι οργανωτικές δομές που εισάγει αυτό το νομοσχέδιο έρχονται να δώσουν μια πραγματική προοπτική τουριστικής ανάπτυξης για όλο το χρόνο.

Ο κ. Μπαραλιάκος εντοπίζοντας την προοπτική μίας ακόμη ευκαιρίας για την Πιερία σε σχέση με τον ιαματικό τουρισμό ανέφερε : «Ο τουρισμός υγείας είναι συνυφασμένος με τον τουρισμό ευεξίας και τις ιαματικές θεραπείες. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου εστιάζουν στην αποδοτική διαχείριση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων της χώρας καθώς και των εγκαταστάσεών τους. Μέσα από αυτή τη ρύθμιση, προσωπικά, μπορώ να δω ακόμη μία ευκαιρία να δημιουργείται για την Πιερία και συγκεκριμένα στις Αλυκές Κίτρους, όπου πλήθος κόσμου συρρέει για τα ιαματικά λασπόλουτρα .Ο σχεδιασμός της περιοχής, η ολική αναβάθμιση των δομών με την ταυτόχρονη ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την οργανωμένη προσέγγιση νέων αγορών, μπορούν να αποτελέσουν δυνητικά το κλειδί για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην περιοχή μας»

Εν κατακλείδι, επανέλαβε πως το παρόν νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού συνεχίζει να ωθεί τη χώρα μας σε αναπτυξιακή τροχιά, γι’ αυτό οι τουριστικοί φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την Κεντρική Κυβέρνηση, υπό τον συντονισμό της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού και να δημιουργήσουν ένα ακατανίκητο Brand για τον Ελληνικό Τουρισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ