Πιερία Πιο Ψηλά

Ο Φώντας Μπαραλιάκος στον Υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Δ.Σταμενίτη

Ο Φώντας Μπαραλιάκος στον Υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Δ.Σταμενίτη

Για τις παλιές εκκρεμότητες σε κεράσια και Crimson αλλά και για τις φετινές χαμηλές συγκομιδές σε ακτινίδια και κάστανα

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Διονύση Σταμενίτη είχε ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος.

Στη συζήτησή τους τέθηκαν επί τάπητος παλιά αλλά και νέα θέματα που απασχολούν τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα της Πιερίας.

Ο κ. Μπαραλιάκος καταρχάς ενημέρωσε τον Υφυπουργό για την πορεία της φετινής συγκομιδής των ακτινιδίων, που τα πρώτα στοιχεία δείχνουν να υπάρχει σημαντική απώλεια στην ποσότητα της παραγωγής, ενώ παράλληλα επεσήμανε την κακή χρονιά για τους παραγωγούς καστάνων, που πριν λίγες μέρες ολοκλήρωσαν την συγκομιδή, λόγω της ακαρπίας και της φαιάς σήψης (ασθένειας η οποία προσβάλλει τον καρπό του κάστανου καθιστώντας τον μη εμπορεύσιμο) που δυστυχώς επιμένει.

Επανάφερε τις περιπτώσεις αποζημίωσης  από ζημίες του 2022, για τις παραγωγές των κερασιών και των σταφυλιών crimson και παράλληλα ενημέρωσε τον Υφυπουργό για την ανάγκη χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης για τους καλλιεργητές του αραβόσιτου στην Πιερία.

Επίσης ο Βουλευτής Πιερίας έθεσε το θέμα των καθυστερήσεων των τελευταίων καταβολών του ΕΛΓΑ για ζημίες του 2022 και ενημέρωσε τον Υφυπουργό για το παλαιότερο θέμα που είχε προτείνει στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, την ένταξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δίου-Ολύμπου στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας των καλλιεργειών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα.

Επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του ΕΛΓΑ αλλά και την επικαιροποίηση του κανονισμού του σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που επιτάσσουν οι νέες συνθήκες της κλιματικής κρίσης.

Από την πλευρά του ο κ. Σταμενίτης δεσμεύθηκε για την στενή συνεργασία με τον Βουλευτή Πιερίας ώστε να εξετάσει τα θέματα που τέθηκαν και να επανέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Πιερίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ