Πιερία Πιο Ψηλά

Ο Φώντας Μπαραλιάκος ζήτησε την δίκαιη καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις από τον Υφ.Πολιτισμού Χρ.Δήμα

Ο Φώντας Μπαραλιάκος ζήτησε την δίκαιη καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις από τον Υφ.Πολιτισμού Χρ.Δήμα

Προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος με τον αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτισμού Χρίστο Δήμα προκειμένου να του μεταφέρει το σοβαρό διαχρονικό πρόβλημα που απασχολεί τους επιχειρηματίες της εστίασης, και όχι μόνο, για τα ανεξέλεγκτα ποσά που πληρώνουν στις εταιρείες πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, όπως του το μετέφεραν ο πρόεδρος Βασίλης Αγιαννίτης, με τον Αντιπρόεδρο Δημήτρη Καραβιδέ και τον Γεν. Γραμματέα Δημήτρη Μαργαρίτη του ΔΣ του Σωματείου Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Συναφών επαγγελμάτων Κατερίνης στην πρόσφατη συνάντησή τους.

Ο Φώντας Μπαραλιάκος ζήτησε την δίκαιη καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις από τον Υφ.Πολιτισμού Χρ.Δήμα

Ο κ. Μπαραλιάκος αφού δήλωσε εξ αρχής στον Υφυπουργό την βούληση των επαγγελματιών για την τήρηση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, υπέβαλε το αίτημα τους για την δημιουργία ενός Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης όπου θα καταβάλλουν οι επιχειρηματίες την αναλογική αμοιβή των δικαιωμάτων, όπως επίσης και την δημιουργία Διαχειριστικής Αρχής με ξεκάθαρη μορφή και τιμοκατάλογο που θα βασίζεται σε γεωγραφικά, πληθυσμιακά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια, ώστε να γνωρίζει ο κάθε επαγγελματίας τι πληρώνει και γιατί.

«Αυτή την στιγμή οι εταιρείες εκπροσώπησης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων δρουν ανεξέλεγκτα χωρίς να γνωρίζουν οι επαγγελματίες τι πληρώνουν, σε ποιόν πληρώνουν και για ποιο λόγο πληρώνουν»  τόνισε ο Βουλευτής Πιερίας.

Ο κ. Δήμας ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος που απασχολεί μεγάλη μερίδα του επαγγελματικού κόσμου των χώρας μας. Συγκεκριμένα, στόχος του είναι να συγχωνευτούν  οι εταιρείες πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων σε μία, όπως άλλωστε γίνεται και στο εξωτερικό, και να προσδιοριστούν όροι και κανόνες για την τιμολογιακή πολιτική που θα ασκούν.

Παράλληλα προτείνει την εγκατάσταση ανάλογου λογισμικού στις επιχειρήσεις, ώστε να μπορεί να ελέγχεται με αυτοματοποιημένο σύστημα η μουσική που μεταδίδεται στο κατάστημα, αποφεύγοντας έτσι τον επιτόπιο έλεγχο.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού εξέφρασε την βούλησή του για επίλυση μιας χρόνιας αδικίας που ταλαιπωρεί όχι μόνο τους επαγγελματίες της εστίασης αλλά και όλους τους κλάδους που μεταδίδουν μουσική όπως τους ξενοδόχους, με τους οποίους ο κ. Μπαραλιάκος βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία όλο αυτό το διάστημα για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε και οι επαγγελματίες να ξέρουν τι πληρώνουν αλλά και οι εταιρείες δικαιωμάτων να εισπράττουν αυτό που τους αναλογεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ