Πιερία Πιο Ψηλά

MG 8264 1

Ερώτηση για την παροχή κινήτρων για εποχιακή απασχόληση Ελλήνων ανέργων στον πρωτογενή τομέα

-Κατέθεσαν από κοινού 11 βουλευτές της ΝΔ

Ερώτηση που αναδεικνύουν το καίριο ζήτημα της έλλειψης εργατών γης στον πρωτογενή τομέα προτείνοντας, παράλληλα, να δοθούν κίνητρα για εποχιακή απασχόληση Ελλήνων ανέργων σε αυτόν,  κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος και άλλοι 10 συνάδελφοί του της Νέας Δημοκρατίας. 

Ειδικότερα, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος  επισημαίνουν στο κείμενο της  ερώτησής τους  πως  η πανδημία του COVID-19 επιδείνωσε και το παρατατεμένο χρονικά  πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης. Η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα από χώρες εκτός ΕΕ κατέστησε δυσμενέστερο το καθεστώς προσέλκυσης εργατών γης τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση. Ως εκ τούτου συντρέχει σοβαρότατος κίνδυνος να καθυστερήσουν ή και να ανασταλούν αγροτικές δραστηριότητες όπως η συγκομιδή καλλιεργειών.

Η εργασιακή αβεβαιότητα λόγω της υγειονομικής κρίσης είναι δεδομένη για πολλούς  συμπολίτες μας που απασχολούνται στους κλάδους του τουρισμού ή της εστίασης. Η συγκυρία επιτρέπει την ευκαιρία να απασχοληθούν Έλληνες άνεργοι σε εποχιακές εργασίες γης, υπογραμμίζουν ακολούθως οι ερωτώντες βουλευτές. Ωστόσο, το ισχύον καθεστώς,  καθιστά την εποχιακή εργασία στον πρωτογενή τομέα απωθητική, καθώς για λίγες ημέρες εργασίας ενδέχεται να απολέσουν την κάλυψη του ταμείου ανεργίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνεται από τους 11 βουλευτές να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα μέσω ΟΑΕΔ, ώστε να καταρτισθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για απασχόληση Ελλήνων ανέργων ως εργατών γης. Μάλιστα, η πιθανή αποτελεσματική εφαρμογή του εγχειρήματος να αξιοποιηθεί μελλοντικά ως υποδομή για  τη θέσπιση ενός εθνικού συστήματος διαχείρισης των εποχιακών εργασιών του πρωτογενούς τομέα.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης   

Κοινοβουλευτική Ομάδα Νέας Δημοκρατίας 

27 Απριλίου 2020 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς: τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση 

τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη 

Θέμα: Άμεση λύση στο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης 

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας της νόσου COVID-19 έχει μεταξύ άλλων επιδεινώσει και το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης. Το αναγκαίο μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα από χώρες εκτός ΕΕ έρχεται να προστεθεί στο ήδη δυσμενές καθεστώς πρόσκλησης εργατών γης τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση, για το οποίο 7 Βουλευτές είχαμε καταθέσει την με Α.Π. 2814/23-12-2019 Κοινοβουλευτική Ερώτηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο σημαντικές αγροτικές εργασίες, μεταξύ των οποίων και η συγκομιδή αρκετών καλλιεργειών να μην ολοκληρωθούν στον απαιτούμενο χρόνο, επηρεάζοντας την τελική ποσότητα και την ποιότητα των προς διάθεση προϊόντων. 

Την ίδια στιγμή, η υγειονομική κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισης αυτής έχουν οδηγήσει πολλές και πολλούς συμπολίτες μας σε εργασιακή επισφάλεια, επιβαρύνοντας ακόμα παραπάνω το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα. Κλάδοι όπως ο τουρισμός ή η εστίαση κινδυνεύουν με απώλεια θέσεων εργασίας καθώς παραμένει αβέβαιο το εάν και πότε θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Ωστόσο, με το ισχύον καθεστώς, η εποχιακή εργασία στον πρωτογενή τομέα δεν είναι ελκυστική, καθώς για λίγες ημέρες εργασίας θα χάσουν την κάλυψη του ταμείου ανεργίας. 

Η σημερινή συγκυρία, παρά το δυσμενή χαρακτήρα της, παρουσιάζει την ευκαιρία να απασχοληθούν Έλληνες άνεργοι σε εποχιακές εργασίες γης, εάν δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα μέσω ΟΑΕΔ. Στα κίνητρα αυτά θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται η μη διακοπή της στήριξης από το ταμείο ανεργίας για αγροτική εργασία δυο μηνών. Επιπλέον, ο ΟΑΕΔ θα μπορούσε να επιδοτήσει την εργασία γης αξιοποιώντας κάποιο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει ώστε εγγεγραμμένοι άνεργοι οι οποίοι δεν δικαιούνται το επίδομα ανεργίας να μπορέσουν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να είναι ελκυστικά και στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ώστε αφενός να μην το χάνουν για περίοδο εργασίας δύο μηνών, αφετέρου το εισόδημα από τις εργασίες να μην προσμετράται στην επόμενη χρονιά. Επίσης, οι ήδη ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ αγροτών δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με επιπλέον υποχρέωση ασφάλισης. 

Σελίδα 1 από 2 

Οι ενέργειες της Κυβέρνησης για προσέλκυση εργατών από το εξωτερικό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ορθώς καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καθιερωθούν διαδικασίες υγειονομικών εξετάσεων και υποχρεωτικής απομόνωσης. Ωστόσο, η δημιουργία ενός ελκυστικού πλέγματος με κίνητρα για το εγχώριο εργατικό δυναμικό θα μείνει παρακαταθήκη και για το μέλλον. Η απασχόληση Ελλήνων ανέργων ως εργατών γης θα αποτρέψει επίσης τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, τη στιγμή μάλιστα που τα επιπρόσθετα υγειονομικά μέτρα προστασίας αναμένεται να αυξήσουν το συνολικό κόστος εργασίας. Επιπροσθέτως, η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος θα επιτρέψει σε μελλοντικό χρόνο τη θέσπιση ενός εθνικού συστήματος διαχείρισης των εποχιακών εργασιών του πρωτογενούς τομέα, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκπαίδευση και κατάρτιση των υποψήφιων εργατών γης και σύνδεση της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα. 

Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί: 

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει κίνητρα για εποχιακή απασχόληση Ελλήνων 

ανέργων στον πρωτογενή τομέα; Οι ερωτώντες 

Βασίλειος Βασιλειάδης Βουλευτής Πέλλας 

Δημήτριος Βαρτζόπουλος Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης 

Κωνσταντίνος Μπλούχος Βουλευτής Δράμας 

Χρήστος Δερμεντζόπουλος Βουλευτής Έβρου 

Ανδρέας Νικολακόπουλος Βουλευτής Ηλείας 

Νεοκλής Κρητικός Βουλευτής Λακωνίας 

Σπυρίδων Τσιλιγγίρης Βουλευτής Ξάνθης 

Ξενοφών Μπαραλιάκος Βουλευτής Πιερίας 

Θεμιστοκλής Χειμάρας Βουλευτής Φθιώτιδας 

Αναστάσιος Μπαρτζώκας Βουλευτής Ημαθίας 

Μιλτιάδης Χρυσομάλλης Βουλευτής Μεσσηνίας 

Σελίδα 2 από 2 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ