Πιερία Πιο Ψηλά

pasca

Ένα διαφορετικό Πάσχα

Δύο είναι τα σύμβολα του Ελληνισμού, η γαλανόλευκη και ο σταυρός, το σύμβολο της ορθόδοξης πίστης. Το Πάσχα είναι μία κορυφαία στιγμή, μία κορυφαία εορτή και της ορθόδοξης πίστεως και του Ελληνισμού.

Το ελληνικό Πάσχα δεν αποτελεί απλώς μία έκφραση της θρησκευτική πίστης. Πάσχα είναι οι παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα που περνάν από γενιά σε γενιά, η ελληνική φύση, η κοινωνικότητα, η συνάντηση με όλη την οικογένεια, το αντάμωμα όλων των γενεών.

Φέτος το Πάσχα σε όλη την οικουμένη είναι ιδιαίτερο. Την Κυριακή που μας πέρασε παρακολουθήσαμε από τις οθόνες μας ένα καθολικό Πάσχα πολύ διαφορετικό από τα άλλα. Ο Ναός της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ ήταν διπλοκλειδωμένος, ενώ δυνάμεις των σωμάτων ασφαλείας περιπολούσαν την παλιά πόλη. Ο Πάπας διάβασε το πασχαλινό μήνυμα σε μία άδεια Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Στην Βραζιλία, ένας παπάς έκανε ολομόναχος  λειτουργία, με τις εκτυπωμένες φωτογραφίες των πιστών της ενορίας κολλημένες στα στασίδια. Στο Μάντσεστερ, ένας ιερέας άναψε ένα κερί δίπλα στον υπολογιστή του, φόρεσε τα άμφια και έκανε λειτουργία μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή από το σπίτι του.

Το φετινό ελληνικό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα. Όμοιό του δεν έζησαν ούτε οι γονείς, ούτε οι παππούδες μας, ακόμη και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες: Στον πόλεμο, την κατοχή, τον εμφύλιο, ή άλλες αντίξοες περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

Ο διεθνής Τύπος συστηματικά εξαίρει το παράδειγμα της Ελλάδος για τους επιτυχείς χειρισμούς της  κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, την επιστημονική επιτροπή για τα έγκαιρα μέτρα και την ελληνική κοινωνία για την πειθαρχία της. Όλοι μας αναφέρουν ως παράδειγμα προς μίμηση μέσα σε αυτήν την κρίση, τονίζοντας ότι παραδίδουμε μαθήματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Το Πάσχα συμπίπτει με την κορύφωση της επιδημικής καμπύλης στη χώρα μας. Οι ειδικοί ανησυχούν. Σύμφωνα με τα δεδομένα τους, αν επιδείξουμε σύνεση την Μεγάλη Εβδομάδα, θα έχει κερδηθεί μία μεγάλη μάχη και δεν θα ακυρωθεί η προσπάθεια που έχει γίνει από όλους μας μέχρι τώρα.

Στο Μπέργκαμο ήταν ένας αγώνας ποδοσφαίρου που εκτροχίασε την κατάσταση. Στην Ισπανία οι διαδηλώσεις της ημέρας της γυναίκας, στη Νέα Ορλεάνη το πανηγύρι του Mardi Gras.

«Έφη αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· πάλιν γέγραπται, οὐκ ἐκπειράσεις Κύριον τὸν Θεόν σου»:  «Απάντησεν εις αυτόν ο Ιησούς· “είναι επίσης γραμμένον· Δεν θα εκθέσεις τον εαυτόν σου εις κίνδυνον, δια να δοκιμάσης τον Θεόν”», διαβάζουμε στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον (4:7).

Ας κάνουμε φέτος ένα Πάσχα διαφορετικό. Ένα Πάσχα ενότητας και αλληλεγγύης. Μειωμένης κοινωνικότητας, αλλά αυξημένης πνευματικότητας. Έτσι ώστε όταν με την βοήθεια του Θεού τελειώσει αυτή η δοκιμασία και μετρηθούμε, να μην λείπει κανείς.

Καλή Ανάσταση!

Αναδημοσίευση από  thepresident.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ