Πιερία Πιο Ψηλά

ptotiki tasi

Τώρα μας φταίνε οι άλλοι…

Του Ξενοφώντα Ε. Μπαραλιάκου*

Ξάφνιασε το non paper της Κυβέρνησης την Τρίτη το βράδυ ή μάλλον μπέρδεψε ακόμα και τα ίδια τα μέλη της (Στον Δραγασάκη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ,  το διάβασε ο Μάριο Ντράγκι!!!).

Το  non paper εν ολίγοις έλεγε ότι οι διαφωνίες και οι αντιθέσεις μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Κομισιόν δημιουργούν «υψηλούς κινδύνους» στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας.

Επιρρίπτει δε την ευθύνη σε αυτή τους την διαφωνία για τη μη ύπαρξη συμβιβασμού!

Μπερδεύτηκαν οι ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ !!!

Την ίδια ώρα τα κορυφαία στελέχη βρίσκονται στην Ευρώπη και δηλώνουν ότι οι συζητήσεις πηγαίνουν καλά και ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία !

Δραγασάκης από την Φρανκφούρτη μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι: «Η συμφωνία (με τους εταίρους) είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος» και Βαρουφάκης από τη Γαλλία σε συνάντηση του με τον Γάλλο ομόλογό του Σαπέν : «Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης μιας άμεσης λύσης, ώστε να ξεκλειδωθεί και το θέμα της ρευστότητας και να προχωρήσουμε σε ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη».

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η όποια καθυστέρηση βάζει εμπόδια στην προσπάθεια που γίνεται για την επίτευξη της συμφωνίας και επιδεινώνει την κατάσταση της οικονομίας. Αυτό έχει βέβαια σαν συνέπεια τη δημιουργία νέου δημοσιονομικού κενού που και πάλι θα κληθούμε όλοι εμείς να καλύψουμε με νέα φορολογικά μέτρα.

Η Κομισιόν στην εαρινή της έκθεση ήδη υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη σε 0,5% φέτος, από 2,5% που προέβλεπε το φθινόπωρο. Και αυτό πάλι υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία…

Η έλλειψη στρατηγικής από μέρους της Κυβέρνησης είναι φανερή και δυστυχώς έχει τεράστια αρνητικά αποτελέσματα. Καθημερινά βυθίζει και άλλο τη χώρα σε αβεβαιότητα και παραλύει την οικονομία.

* Ο Ξενοφών Μπαραλιάκος είναι Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων

fbaraliakos@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ