Πιερία Πιο Ψηλά

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ 863x454 1

Περί «κοινωνικού» μερίσματος …

Η προπαγάνδα εξακολουθεί να δουλεύει καλά!  Ανακοινώθηκε προ ημερών από τον πρωθυπουργό κ.Τσίπρα η διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης (!!!) που πέτυχε η κυβέρνηση.

Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Το κοινωνικό μέρισμα είναι μόλις 720 εκ. ευρώ.

Γιατί 720 εκατ. και όχι 1,4 δις ;

Γιατί τα 315 εκατ. ευρώ  από τις κρατήσεις υγείας υπέρ ΕΟΠΥΥ είναι το ποσό που οφείλει το κράτος στους συνταξιούχους αφού έχουν κριθεί από ανώτατα δικαστήρια ως αντισυνταγματικές κρατήσεις επί των μεικτών συντάξεων (των προ μνημονιακών περικοπών). Είναι λοιπόν ένα ποσό που χρεωστάει το κράτος στους συνταξιούχους και κάποτε, επιτέλους, έπρεπε να επιστραφεί και όχι «κοινωνικό» μέρισμα.

Τα υπόλοιπα 360 εκατ. ευρώ επιδότηση της ΔΕΗ αποτελούν στην ουσία ενίσχυση στην εταιρεία παροχή ρεύματος και μάλιστα σε μία εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο με ότι αυτό συνεπάγεται (έγκριση Κομισιόν , Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού κτλ). Είναι μία φτηνή επικοινωνιακή πολιτική στήριξης της ΔΕΗ μιας και δεν κατάφεραν ούτε να την εξυγιάνουν, ούτε να φέρουν νέες επενδύσεις, ούτε και να λύσουν το πρόβλημα της διασύνδεσης των νησιών. Και σε καμία περίπτωση αυτή η επιδότηση της ΔΕΗ δεν είναι κοινωνικό μέρισμα.

 Η κυβέρνηση που φτωχοποίησε την κοινωνία και υφάρπαξε ακόμα και τις τελευταίες οικονομίες του Έλληνα πολίτη δεν έχει δικαίωμα να πανηγυρίζει σήμερα για «κοινωνικό» μέρισμα. Με «ασπιρίνες» δε λύνονται τα προβλήματα.

Διαρθρωτικές αλλαγές, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας χρειάζεται η χώρα.

Φώντας Μπαραλιάκος 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΦΩΝΤΑ